Planlægger du at skrive i weekenden, eller er du en af dem, der afventer musens komme og måske eller måske ikke bliver inspireret, når der er tid? Måske går hele weekenden uden inspiration, og du får ikke skrevet en linje.

Langt de fleste professionelle forfattere er enige om, at det ikke nytter noget at vente på muser, inspiration og guddommelig indgriben. At skrive er hårdt, vedvarende arbejde, lige meget om inspirationen er der eller ej, så må du bare gribe pennen og begynde fra en ende af. 
Men der er også måder, hvorpå du kan give inspirationen et spark bagi. En af de sjove metoder er de såkaldte writing prompts (løseligt oversat: skriveforanledning). Writing prompts er som oftest plotideer, som er skabt til at sætte gang i enhver forfatter eller forfatterspires skrivetrang. Det er ideer, spekulationer, tanker eller spændende karakterbeskrivelser, som kilder fantasien og får dig til at spekulere, og så er næste skridt at skrive dine tanker ned.
En writing prompt er som regel en eller to sætninger, som er specialdesignet til at inspirere forfattere eller give dem noget at skrive om. Jeg bruger dem gerne i undervisningen af forfatterspirer, for at få dem til at skrive om noget, de ikke normalt ville skrive om, eller blot som en aperitif, der kan sætte gang i skrivesulten og fantasien.
 
Writing prompts kommer i mange størrelser og former; det kan være udtalelser, situationer eller endda bare sansebeskrivelser. Du kan bruge en writing prompt som en kort beskrivelse af en historie, du derefter skal skrive; en base eller et startfelt. Du kan vælge at sammensætte to eller flere, eller kun bruge en del af en. Der er ingen regler, det handler blot om at komme igang.
Målet med writing prompts er at vænne din hjerne til at skrive, gerne oftere og oftere og mere spontant. Det kan være svært de første gange, men som med alt nyt er det jo kun et spørgsmål om øvelse. Writing prompts kan lære dig at skrive, når du egentligt ikke gider, og de kan også hjælpe dig med at få inspirationen til at komme på kommando. 
Herunder har jeg skrevet nogle stykker, som du kan teste. Derudover findes der tusindvis på nettet, som er frit tilgængelige. Det er blot at gå i gang på Google.
  • På dit job er der en sød unge pige/dreng, du ofte lægger mærke til og måske er lidt forelsket i. Da du begynder at spørge ind til hende/ham, viser det sig, at ingen rigtigt ved, hvad hun/han laver, og til sidst finder du ud af, da du spørger chefen, at han faktisk ikke aner, hvem hun/han er.

 

  • I har været bedste venner så længe, du kan huske. I en rum tid føler du, at din ven har haft nogle problemer rent psykisk, og du overtaler ham/hende til at gå til psykolog. Efter nogle sessioner, da han/hun får det bedre, opdager du, at du altid har været hans/hendes opdigtede ven.

 

  • Du har lånt din vens computer, da din brændte sammen få timer før en skriftlig eksamensdeadline. Du klikker lidt rundt, mens du desperat forsøger at gøre din opgave færdig. Du opdager en video i hans Dropbox-mappe. Videoen hedder: Hvis du ser denne video, har de dræbt mig. Problemet er, at han stadig er i live.

 

  • For ti år siden i dag var der en hjemløs mand på gaden foran supermarkedet, der greb fat i din arm og hviskede: “I dag om ti år kl. 15:27 skal du kravle ned under dit skrivebord og blive der, indtil glimtet er væk. Så skal du vælge den grønne dør.”

 

  • Du er på en natklub, og du keder dig bravt. Der er ikke rigtigt noget, der giver mening for dig mere. Pludseligt dukker en mand op, stikker dig et visitkort og hvisker: “Ring til dette nummer, hvis du vil ændre dit liv drastisk.” Du går ud i baggården, tænder en smøg og ringer op.

 

God fornøjelse, og god weekend 🙂

 

222209_5945873490_7578_n