Vi var så blidt i verden

Inden længe udkommer min roman “Vi var så blidt i verden”.

Du kan forudbestille den online eller hos din lokale boghandler. Du kan også købe et signeret eksemplar direkte hos mig. Bare send mig en mail på louisetrankjaer@gmail.com

“Vi var så blidt i verden” er noget helt særligt for mig, da det er den første af mine nye øjestene. Jeg begyndte at skrive historien i 2019 lige før corona, og først i år er den helt færdig og klar til at møde verden.

Det er min første roman på mange måder, selvom jeg har ni andre titler bag mig. Spillet og Stalingrads engel var i samarbejde, Syvstjernesagaen var tyve år gammel, da jeg udgav den og Montepienza-serien var et skridt væk fra det, jeg inderst inde brænder for at skrive.

På den måde føles “Vi var så blidt i verden” som en debut, og jeg er både stiv af skræk og jublende lykkelig nu, mens jeg venter på at få den trykte udgave i hånden.

Bogen sender flyverkys til Astrid Lindgren, favner mennesker i al dets skrøbelighed og styrke, sender fantasien på afveje og undersøger lys og mørke, mens den famler sig frem gennem det ukendte. Og jeg glæder mig så meget til at se den finde sin vej derude.

Det eneste, jeg havde, da jeg begyndte at skrive var et billede i hovedet af en kvinde, der vandrede ud ad en landevej i total stilhed. Ikke en lyd var der. Ikke en bevægelse. Jeg satte mig ned ved computeren og begyndte lige der. Hvem var hun, og hvorfor gik hun der. Hvor kom hun fra, hvor var hun på vej hen, og hvad var det for en enorm stilhed i billedet. Ud fra det ene billede kom hele historien om Amanda, der oplever, hvordan en frygtelig virus hærger verden og efterlader få overlevende. Og hvad stiller man så op?

På blot få dage bliver verden lagt øde.

Med et spinkelt håb om at finde sin søster i live drager Amanda ud i et tomt Danmark sammen med sin nabo Karoline og Haady, en flygtning fra Yemen, der er hacker i et samfund, som ikke længere er online.Resterne af det, der engang var regeringen, samler de overlevende i lejre, men under overfladen lurer en mørk realitet. Tvangsvaccination og udskillelse af de såkaldte overflødige er den nye virkelighed.

Amanda flygter med sine nærmeste til Sverige for at skabe deres eget sted, men hvordan bygger man et hjem på ruinerne af det, der engang var? Hvad er prisen for et enkelt menneskeliv, når det afvejes mod samfundets overlevelse? Og hvem kan man stole på i en verden, hvor tillid er blevet en sjælden luksus?

Vi var så blidt i verden er en rørende og tankevækkende fortælling om den største grusomhed, men også det fineste lys, der findes i mennesket. Det er en fortælling om liv, der brydes op, om menneskets skrøbelighed, men også dets uudgrundelige styrke. Romanen udforsker vores essens i mødet med ekstrem krise og hvad det betyder at være menneske i en verden, der står på kanten af afgrunden.

Du kan forudbestille den online eller hos din lokale boghandler. Du kan også købe et signeret eksemplar direkte hos mig. Bare send mig en mail på louisetrankjaer@gmail.com

“Blå nætter” er shortlistet til Mofibo Awards

“Blå nætter” er blevet shortlistet til årets Mofibo Awards! 😀

Du kan gå ind og stemme på linket nedenfor og sende den videre til den endelige nominering.

Jeg er så glad og stolt over, at Montepienza-serien er nået så langt og at der er så mange læsere, og jeg håber, du vil være med til at sende den videre 🙂

https://awards.mofibo.com/dk/

#superlux #romance #blånætter #mofiboawards #montepienza #bøgerbægerbøger #læsdigglad

Edith Eger: Valget

Forfatter: Edith Eger

Oversætter: Ninna Brenøe

Forlag: Bechs Forlag

Udgave: 1

ISBN: 9788771837490

Sprog: Dansk

Originalsprog: Engelsk

Originaltitel: The Choice

Sider: 336

Udgivelsesdato: 13-10-2023

Format: Hæftet

Det at være menneske. Det at være i verden.

Vi er der alle på godt og ondt, og vi er alle nødt til at forholde os til det. Et klogt menneske sagde engang, at vores personlighed er defineret af vores valg, og det er netop valget, som Edith Eger skriver om. Et valg, hun tog, der ændrede hele hendes liv.

Som sekstenårig endte Eger i en koncentrationslejr. Hun mistede alt og alle undtagen sine søstre, og årene i ren rædsel og ondskab satte dybe spor i hendes sjæl og psyke. Det, der reddede hende, og bar hende igennem de sorteste dage, var tanken, et lille valg af nogle ord, det at det måske ville være ovre i morgen.

Edith Eger har skrevet bogen Valget om den tid og sin senere erfaring som psykolog for at vise mennesker, at der er et valg, man kan tage, for at undslippe sine traumer. Og det har hun gjort på fænomenal vis. Bogen sprudler af livsgnist, kærlighed, forståelse, styrke og visdom. Det er en barsk fortælling fra tiden i og lige efter koncentrationslejren, men Egers vilje til at tilvælge livet stråler igennem og lader læseren tilbage med en overvældende følelse af, at vi som mennesker kan klare os igennem selv de mest voldsomme oplevelser ved at holde fast i os selv.

Det her er en af de bøger, der forandrer en for altid. Den handler om udholdenhed, livsmod og generøsitet, og den handler tilgivelse. Kernen er, at vi skal vende styrken indad, stoppe med at være ofre for noget udefrakommende og stoppe med at spørge “Hvorfor” og i stedet sige: “Hvad kan jeg gøre nu?”

»Næsten alle omkring mig sagde, at jeg ikke ville forlade dødslejren i live. Og SS-officerer, kapoer og almindelige fanger fortalte mig hvert sekund hver dag (fra morgenen til afslutningen af ​​arbejdet), de fortalte mig overalt (fra køerne ved udvælgelserne til køerne for mad), at jeg ikke ville forlade dødslejren i live. På trods af alt dette smedede jeg bogstaveligt talt mig selv en indre stemme, der tilbød mig en anden mulighed. “Dette er midlertidigt,” lød det i mig. “Hvis jeg overlever i dag, vil jeg være fri i morgen.” 

Edith Eger – Valget

Friheden er i morgen. Og Eger er beviset derpå. Fra rædslen opbyggede hun et liv, fandt et ståsted, fandt kærlighed, blev uddannet psykolog og hjalp andre mennesker. I bogen fortæller hun om, hvordan man som menneske kan bevæge sig fra det fængsel, som traumer skaber indeni, og ud i friheden, hvor man igen har valg. Det er en dyb, men helende og lysende, historie fra et menneske, som har enormt meget på hjerte og gerne vil dele vejen til frihed med resten af verden.

Valget er en stærk og velskrevet bog, som alle bør læse.

Hans Peter Bech: Balladen i Mekka

Der er lagt op til idealdebat og et underfundigt eventyr, når man bladrer op på første side i Balladen i Mekka. Bogen byder på et sammenbrud i den nu moderne work-life balance, et storartet tidsbillede fra de sene 70’ere og et kultursammenstød af rang, der er både underholdende og tåkrummende. Læseren bliver budt til kaffe i kollektivet i København og taget med på tur til Saudi-Arabien. Og alt sammen sker det forholdsvis uforvarende og meget tumultarisk.

”Balladen i Mekka” er den underfundige historie om en helt almindelig mands tumultariske oplevelser i Saudi-Arabien. Henrik Bertelsen er lykkeligt gift og har et helt normalt job i Arbejdsministeriet og som underviser på Københavns Universitet og Danmarks Forvaltningshøjskole, og livet lader til at ville trille derudad uden de store svingninger. Han er gift med den engelskfødte Samantha, de har sammen købt en grund i et stort kollektiv og er næsten færdige med at bygge hus, og de har også planlagt at adoptere et barn fra Indonesien, da de ikke kan få børn. Livet er let og ligetil, måske næsten tenderende til det kedelige, da Henrik Bertelsens bror ringer til ham.

Det er et opkald, der sætter gang i en lavine af hændelser. Broren har ved et fejlopkald fået mulighed for at komme med i et stort erhvervsprojekt i Saudi-Arabien. Broren er en happy go lucky-type, meget ulig Henrik Bertelsen selv, og selvom opgaven egentligt ikke var ment til at lande hos ham, griber han chancen og trækker Henrik og et byggefirma med sig på rutsjeturen.

Og det er en rutsjetur uden lige.

Erhvervsprojektet i Saudi-Arabien, der omhandler at renovere fem forskellige hospitalskøkkener, bringer de danske mænd på en rejse til en helt anden kultur. De tager chancen, da de gerne vil ud at rejse, og det er netop bare rejsen, der i første omgang er deres mål, for de har ikke reelt til hensigt at byde ind på opgaven. Dog sker der det, at det lynhurtigt udvikler sig, og de lokkes med af den økonomiske gevinst, de kan se som et resultat af arbejdet. Den kloge snyder den mindre kloge, men som begivenhederne tager fart, er det uvist, hvem der er klogest. Projektet i Saudi-Arabien fanger Henrik og co. ind, og til sidst bliver det næsten umuligt at rode sig ud af det igen.

Romanen ”Balladen i Mekka” er både alvorlig og humoristisk, den form for gedigen, god fortælling, der kan fange de fleste ind. På den ene side lokker eventyret og pengene, mens hjemmelivet og udsigten til villa, Volvo og vovse står og venter på den anden side. Henrik vakler i sin beslutning om, hvad der tiltrækker ham mest. På den ene side har han det sjovt med eventyret i Saudi-Arabien, men på den anden side vil han ikke svigte Samantha og deres planer om hus og adoption. Hjemmelivet er det rolige og nærværende, det fornuftige og det, der skaber værdierne. Kollektivet er et fællesskab, hvor alting skal planlægges og sættes i skema, og det trækker tråde til Saudi-Arabien og det store projekt, men det bruges også til at fremstille kulturforskellene.

Hans Peter Bech skriver let og stilsikkert og får skabt en roman med en flydende storytelling, der trækker på både humor, historie og en viden om mennesker og samfund. Det er nemt at mærke tiden og de menneskelige kvaler og tanker, når historien foldes ud, og det er til tider både tåkrummende og lattermildt fulgt godt på vej af det flydende sprog.

”Balladen i Mekka” er et billede på de sene 70’ere, en komedie, et samfundsportræt og en historie om, hvor galt det kan gå, når man springer ud i noget uden helt at tænke det igennem. Den lette falden-på-halen balanceres med det menneskelige portræt af en mand, der må tage nogle svære valg og prøve at undgå faldgruberne, når eventyrlysten stilles overfor familielivet.

Det er en tid med opgør mellem konservative traditioner og moderne frisind, og det sættes yderligere i kontrast i forhold til livet i Mellemøsten. Hans Peter Bech formår at balancere humor og storytelling, der er masser af drama blandet med humoristiske indslag, hvilket resulterer i en både spændende og underholdende fortælling, der fastholder sin læser til sidste punktum.

Hans Peter Bech leger med kulturer, arbejdsliv, menneskelige relationer og samfund, og han formår at jonglere alle boldene og holde dem i luften. ”Balladen i Mekka” er en vittig og fin roman, der vil tiltale mange læsere.

Nannas bog – tredje bog i Syvstjernesagaen

Nu er der ikke længe til, at tredje bog i Syvstjernesagaen udkommer.

“Nannas bog” udkommer d. 16. september. Hvis du er i nærheden af Esbjerg, kan du kigge forbi årets fantasyfestival og finde både mig og bogen på Superlux’ stand.

Der er selvfølgelig også mulighed for at finde et godt tilbud på de to foregående i serien “Lysets datter” og “Eliors sang”.

Hvis du ikke er i Esbjerg den weekend, men ønsker dig et signeret eksemplar, kan du altid skrive til mig på louise@louisehatrankjaer.dk

Der en historie i Nanna, som må og skal ud. Det kribler i hendes fingre, det klør i hendes hjerne og det strømmer ud af hendes mund, når hun taler med sin bedste ven Carina. Bogen tager hende væk fra livet i Odense og får hende til at glemme manglen på retning og mening i livet. Hendes ven Mads lader hende låne sit feriehus i Frankrig. Nu har hun tre måneder med udsigt til bjerge og ro til bare at skrive, skrive og skrive.


Længslen efter at leve i et eventyr er en smuk dagdrøm, og Nanna udfolder en episk kamp mellem lyset og mørket i sin bog Lysets datter. Karaktererne er som venner, personer hun kender og elsker. Nogle gange føles det næsten, som om mørket findes helt tæt på. Det er selvfølgelig bare hendes vilde fantasi, ligesom Enilia bare er en karakter i bogen.
Drømme er smukke og frie, indtil de ikke er det længere.

Nannas bog er tredje bog i Syvstjernesagaen, hvor den episke kamp mellem lyset og mørket forsætter.


Bogen kan læses uafhængigt af de to foregående, Lysets datter og Eliors sang.

Følg med på Instagram

Catriona Ward: Sundial

Hyggelig, doven søndag i selskab med Catriona Wards roman Sundial. Hugo var ikke alt for tilfreds med indholdet, men det var jeg. Man ved, hvorfor den ikke er for hunde, når man har læst den. Ward skriver uhyrligt godt, og det var en vild oplevelse fra begyndelse til slut.

Romanen bygger op fra første linje og fortsætter uden ophør med intrigante, vanvittigt sammenkædede twists, og man efterlades brat og tørstende efter mere. Udover den vilde historie, skriver Ward så godt, at det er ren fryd at læse.

Romanen er ikke for sarte sjæle, men sproget kan kun begejstre enhver litteraturelsker. Den er selvfølgelig oversat til perfektion af dygtige Rasmus Hastrup.

Romanen er modtaget som et anmeldereksemplar, så derfor skal jeg her skrive ‘Reklame.’

Sundial får mine varmeste anbefalinger med på vejen, ikke kun til thrillerfans, men til alle, der elsker dygtigt skrevne, stærke og dybe fortællinger.

Verdens fald udkommer d. 27. april

På torsdag udkommer Emilys smukke, illustrerede børnebog “Verdens fald”.

I 2021 vandt min skønne datter en andenplads i ABC-Ordbogens landsdækkende skrivekonkurrence. En af dommerne foreslog, at historien blev videreudviklet til en bog, og det kastede Emily sig over i samarbejde med forlaget Superlux, der viste interesse i at udgive bogen.

Nu er bogen færdig, illustreret og trykt, og den udkommer på torsdag. Det har været en spændende rejse for Emily, og som mor på sidelinjen har det været fantastisk at følge processen fra Emilys samtaler med redaktør og illustrator til interviews og videooptagelser.

Det er mere end bare en bog, det er også et slag for klimakampen og et udtryk for, hvordan unge mennesker ønsker at gøre noget for at redde vores verden. Et stærkt udtryk, en smuk bog og en vigtig stemme for vores planet.

Bogen kan købes overalt fra på torsdag eller læses på din yndlingsstreamingtjeneste.

Ewan Morrison: Sådan overlever man alt

Reklame. Bogen er et anmeldereksemplar.

Forlag: Screaming Books
Oversætter: Rasmus Hastrup
ISBN: 9788797388426
Antal sider: 327

Dystopisk thriller … dystopisk hvad som helst? Ja tak. Af en eller anden besynderlig grund elsker jeg at læse dystopi; overlevelse, desperation, back to basics, lad det, der virkelig betyder noget, stå frem.

Så jeg kastede mig selvfølgelig frådende over Sådan overlever man alt. Og den var bare overhovedet ikke som noget andet dystopisk, jeg har læst.

Er det så godt eller skidt?

Jamen, altså, det er godt, og bogen indtager ganske enkelt sin helt egen niche på min mentale dystopi-boghylde.

Den er skrevet fra en teenagers synspunkt og med en teenagers sprogbrug, hvilket i sig selv kan være noget af en mundfuld. Man skal lige have justeret hjernens læsebøger til Haley, men så går det også over stok og sten, og det er finurligt og underholdende at opleve en grum skilsmisse, forladthed, rædsel, pandemi og vanvid fra et meget ungt sinds synsvinkel.

Der går ikke længe, før man opfatter, at netop denne vinkel sætter tingene endnu mere på spidsen og derved blotlægger, hvor rædselsfuldt det hele virkelig er.

Det er morsomt, og så er det overhovedet ikke morsomt alligevel, og det bliver en fascinerende vaklen gennem historien, der får den til at leve det mere. Jeg er aldrig stødt på noget lignende, og jeg ved af samme grund, at det er en oplevelse, der vil blive hos mig altid.

Jeg tænker, Rasmus Hastrup har været på noget af en opgave med at oversætte dette kunststykke.

Romanen er rammende, menneskelig, finurlig, levende, grum og ganske underholdende på en og samme tid, og den skal simpelthen opleves.

Graeme Macrae Burnet: Et casestudie

Oversætter: Lars Zacho Maarup
Forlag: Superlux
Udgave: 1
ISBN: 9788775672844
Sprog: Dansk
Originalsprog: Engelsk
Originaltitel: Case Study
Sider: 276
Udgivelsesdato: 13-01-2023
Format: Hardback

I de sidste par måneder har jeg slugt hele Graeme Macrae Burnets bagkatalog som optakt til udgivelsen af Et casestudie.

Burnets skrivestil er finurlig og kløgtig, og der skal ikke mange ord til, før man er fanget ind i fortællingen. Og det er netop fortællinger, han skaber, fortællinger og voldsomt velskrevne karakterer. I værker som Hans Blodige Projekt og Adèle Bedeau forsvinder ender man som læser med at have følelsen af at have lært et menneske at kende på godt og ondt med alle de facetter, som et menneske nu engang indeholder.

I Et casestudie opererer Burnet som altid på flere niveauer og drager læseren ind i et spind af exofiktion og labyrintiske tankegange. Kernen er det menneskelige sind, eller menneskets mange sind, og den moderne verdens splittelse sat i spil af en ung kvinde, der mener, at psykoterapeuten Collins Braithwaite er ansvarlig for hendes søsters selvmord.

Der er intet sort-hvidt i Burnets romaner, og der er ingen endegyldige svar på skyld og ansvar. Lagene i mysteriet foldes ud som det menneskelige sind foldes ud, og det bliver tydeligt, at der ikke findes enkle svar på hverken det ene eller det andet. Og Burnet gør det så dygtigt, at man sidder tilbage med følelsen af at have oplevet noget stort og ægte.

Jeg glæder mig voldsomt til, at der kommer mere fra hans pen.

Steinar Bragi: Forstyrrelsen

Reklame. Bogen er et anmeldereksemplar.

Oversætter: Rolf Stavnem
Forlag: Screaming Books
Udgave: 1
ISBN: 9788797388433
Sprog: Dansk
Originalsprog: Islandsk
Originaltitel: TRUFLUNIN
Sider: 342
Udgivelsesdato: 21-10-2022
Format: Paperback

Forstyrrelsen foregår i år 2034. Verden har spaltet sig i to forskellige dimensioner, som kun har berøring med hinanden i et lille område i centrum af Reykjavik, Forstyrrelsen. En mur omgiver området, og kun specialtrænede videnskabsfolk og soldater, såkaldte agenter, bliver sendt derind. En af dem er psykologen Halla, som har specialiseret sig i rumvæsener og sekter, og som i privatlivet har brændt alle broer bag sig. Hendes opgave er at finde agenten F, der har sendt et gådefuldt nødråb fra sig, inden hun forsvandt sporløst. 

Det er noget af en forstyrrelse at læse Forstyrrelsen. Samtlige vinkler og krinkelkroge i hjernen bliver endevendt, afstøvet og sat i svingninger. Det kan til tider være en ubehagelig oplevelse, men i dette tilfælde føles det sundt og godt. Bragi leger med tid og rum, og det bliver gjort i et blændede og levende sprog, der føjer yderligere til oplevelsen.

Under historien handler det om etik, filosofi og verdensforståelse, mennesket og menneskets valg og værdier. Det er dyb læsning, og selvom det er krævende, er det anstrengelsen værd.

Forstyrrelsen er ikke let at tilgå, men nærmere som en besværlig vandring op ad bakke, hvor udsigten fra øverste tinde er belønningen.

Genrekompasset falder på sci-fi, men som det ofte er tilfældet med nichegenrer handler det bare om meget mere end alternative universer og robotter. Bragi var yderst velfortjent indstillet til Nordisk Råds Litteraturpris for Forstyrrelsen, dog uden at hente den hjem (i denne omgang).

Romanen er en spekulativ, hjernevridende, let foruroligende og dyb omgang, som fortjener en nærværende og opmærksom læsning, så man får det hele med.

Alt i alt endnu en prisværdig udgivelse fra Screaming Books!