Bechs Forlag, 2014

Lydbog på Mofibo

Indlæst af Torben Sekov

Trives ej længere her er en genudgivelse. Romanen udkom oprindeligt i 1960, hvor den blev smukt modtaget. Sidenhen er den gået lidt i glemslen, hvilket er synd. Jeg har lyttelæst den på Mofibo, som jeg (også) elsker for også at føre “smal” litteratur som dette.

Jeg læste Chinua Achebes første roman Alt falder fra hinanden i forbindelse med mit studie, men selvom den var en del af pensum, var jeg voldsomt begejstret for den. Trives ej længere her er Achebes anden roman, og den har tråde til den første, omhandler samme tema og hovedpersonen er barnebarn af hovedpersonen fra den første roman.

Achebe skriver virkeligt godt, og hans romaner er en fantastisk indgangsvinkel til vilkårene, kulturen, historien og livet i Nigeria i årene, hvor de opnåede selvstændighed.

I målestokken for virkelig god litteratur er Achebes toer i mine øjne dog ikke ligeså god som etteren, i hvert fald greb den mig ikke på samme måde. Den har ikke samme gribende fortælling, samme poetiske sprog, men det betyder dog ikke, at den ikke er vigtig, for det er den. Hvis vi taler om litteratur, der har noget på hjerte og som gør en forskel, så taler vi også om Achebe. Migrantlitteraturen er stadig ekstremt vigtig, måske endda vigtigere nu end nogensinde før i vores verden med den voldsomme, dybere splittelse henover årtusinders kulturkløft, der er ved at udvikle sig.

Trives ej længere her handler om Obi Okonkwo, som er blevet udvalgt til at uddanne sig i England med det formål at vende retur til sin fødeby og hjælpe i administrationen. Obi er meget retskaffen, moralsk og fast besluttet på at udrydde traditionen med bestikkelse i sit hjemland. Henover tid går det dog op for ham, at det ikke er så nemt endda, og han må indse, at han ikke kan stå imod. Derudover tumler han med ulykkelig, umulig kærlighed, en familie, der ikke længere kan forstå ham, og det ender (hvor det begynder in media res) med en retssag grundet korruption.

Achebes sprog er klart, let og tit smykket med en underfundig humor, der tegner smil mellem linjerne. Læs den for at forstå splittelse, for at forstå, hvordan man kan stå mellem kulturer og læs den for at forstå, hvad manglende tolerance kan føre til.

Køb den her

trives-ej-laengere-her.jpg