Reklame. Bogen er et anmeldereksemplar fra Bog og idé.

Forlag: Informations Forlag
Udgave: 1

ISBN: 9788793772410
Sprog: Dansk
Sider: 340
Udgivelsesdato: 26-03-2021
Format: Hæftet

” … litteratur, i særlig grad romanen, er den kunstform, hvor de store samfundsomvæltende begivenheder for alvor bliver forstået, og hvor de grundlæggende forudsætninger for disse skred i vores kultur og samfund bliver analyseret i dybden.”

Romanen som forklarende og inkluderende og samlende væsen. Romanen som det element, der kan skabe orden i kaos, danne overblik, se tilbage, men også frem. Fiktionen som heling. Fiktionen som den fortælling, der for alvor kan kaste lys og forståelse over det, vi som mennesker går igennem, ikke som individer, men som samfund.

Peter Nielsen har skrevet en essaysamling om den europæiske romans udvikling fra 1945 og frem og dens virkning i vores verden. Igennem femten analyser viser han, hvordan tendenser, konflikter og skred i vores samfund viser sig i fiktionen som en efterreaktion, der mere end noget andet kan skabe forståelse af det, der skete.

Hvor den almindelige fortælling og historieskrivning fremholder fakta, tid og årsag og virkning, går romanen i dybden med alt det, der er menneskeligt, og det er den menneskelige del, der skaber forståelsen og ikke mindst læringen.

Romanen er evigt foranderlig, og derfor er der også mange, der hele tiden den døden nær.

I sine essays analyserer Peter Nielsen forskellige romaner i deres tid og viser, hvordan de har fornyet formen og indfanget tiden, går ind i sig selv og skaber et rum, hvori livet kan forstås.

Vi møder Curzio Malaparte, Imre Kertész, Svetlana Alejsijevitj, Salman Rushdie, Kirsten Thorup, Orhan Pamuk, Christa Wolf, Ágota Kristóf, Herta Müller, Marguerite Duras, W.G. Sebald, Michel Houellebecq, Rachel Cusk, Thomas Bernhard, Péter Esterházy og det er stærke møder, hvori Peter Nielsen overbevisende fortæller, hvordan de forskellige værker har sendt romanen ud i en ny svingning.

Peter Nielsen værk får ens hjerte til at banke lidt hårdere igen for litteraturen, og især romanen som form, fordi det så smukt holder det op, som litteraturen kan og gør for os som mennesker og samfund.

Du kan købe den her og læse mere om Peter Nielsen her.

Fra forlaget:

Den europæiske roman giver os vores liv i hænderne på en anden måde end historiebøgerne. I den bliver vi ved med at indløse fortidens pant og forstå nye sammenhænge. 30 år skulle der gå, fra begivenheden fandt sted, før vi for alvor forstod, hvad Auschwitz betød, og mere end 30 år, før vi forstod dimensionerne af eksplosionen den aprilaften i 1986 på Tjernobyl-atomkraftværket. Romanen kommer aldrig til tiden, men den kommer heller aldrig for sent. I Med fortællingen går jeg i døden afdækker Peter Nielsen et Europa i krise og forandring – sådan som det udfoldes i romaner af blandt andre Curzio Malaparte, Thomas Bernhard, Imre Kertész, Herta Müller, Salman Rushdie, Kirsten Thorup, Orhan Pamuk, Svetlana Aleksijevitj, Michel Houellebecq og Rachel Cusk. Peter Nielsen (f. 1967) er litteraturredaktør på Information, Ph.d. i Litteraturhistorie og grundlægger af den danske udgave af det europæiske kulturmagasin Lettre Internationale.