Bogen er sponsoreret af forlaget
Titel: Solens kerne
Oversætter: Siri Nordborg Møller
Antal sider: 352 sider
ISBN: 978-87-7151-343-1

 

 

“Du skal evne at værdsætte din ægtefælle, som hun er, det vil sige som et væsen, der er instinktivt og styret af kønshormoner, Gentagelse, belønning og bekræftelse er hjørnesten i elioernes fatteevne. Som tak er din hustru lydig, loyal og giver dig ubegrænset kærlighed og hengivenhed.”

 

Jeg elsker dystopi, det er ingen hemmelighed her på bloggen, og her har jeg fået fingre i en rigtig god en af slagsen. Den er usædvanlig på en rigtig fed måde med alle de klassiske dystopielementer og så tilsat nogle helt nye ingredienser, lidt som da de opfandt chokolade med lakrids…

Johanna Sinisalo har skrevet en roman, der er originalt krydret, stærk og medrivende. Det er kønspolitik, der er hovedtemaet, big brother is watching, Styrelsen, og kvinderne må finde sig i at være hensat til børneproduktion og sex , gode og villige hustruer; de er blevet domesticerede, som alle andre gode husdyr er blevet det i menneskehedens historie. Dog er det ikke dem alle, der falder ud som gode, naive og føjelige eloier.

Derudover er nydelsesprodukter blevet forbudt, og folk er begyndt at (mis-)bruge chili for at nå en rus, da kroppen reagerer på chiliens styrke ved at udskille endorfiner.

Historien fortælles af Vanna/Vera og Jare, som ikke kan falde til i systemet. Vanna er oplært eloi, men har skjult sit intellekt og viljestyrke, og hun forsøger at finde frem til sin søster, Manna, en ægte eloi, som er forsvundet. Vanna og Jare mødes og former et venskab, og med tiden bliver de involveret i fremstilling og salg af den voldsomt stærke chili Solens kerne, som kan give hallucinationer. Drevet af sit savn efter Manna udvikler Vanna selv en afhængighed af chilien, mens de søger efter en måde at flygte på.

Bizart? Ja, men det er så veludført, at du bare må elske det. Sproget er vidunderligt godt, levende, legende og sprudlende. Den er ikke tung, som dystopier kan være, for tonen er  en let overbærende og satirisk en med sans for skarphed og komik uden at blive fjollet. Virkeligheden er der, barsk og skærende, men Vanna er i flugt fra den, og det kan findes i sproget.

Chili og domesticerede kvinder. Det er en fantastisk historie med nik og vink til andre dygtige dystopiske forfattere som Wells og Atwood. Det er en sveddryppende kamp, fuld fart frem og en historie uden sløjfe, hvor læseren efterlades hungrende efter mere. Det er ren capsaicindamp.

Læs den før maskoerne.