Udgivelsesdato: 28-01-2022
ISBN13: 9788771837087
Originaltitel: Vospominaniya
Forlag: Bechs Forlag
Format: Hæftet
Udgave: 1
Originalsprog: Russisk

Der er ikke noget, der er så smukt som en ægte kærlighedshistorie. Og det er først og fremmest det, som Anna Dostojevskajas fortælling om sit liv med Dostojevskij handler om. Anna og Fjodor. At han så er en af verdens største og mest berømmede forfattere, træder i baggrunden. Man begynder at læse bogen på grund af navnet Dostojevskij, men det er hurtigt Anna, man bliver grebet af, Anna og hendes kærlighed.

Mit liv med Dostojevskij er Anna Dostojevskajas dagbog over sit liv med sin mand. De mødes, da hun er ganske ung og skal arbejde som stenograf for ham, da han er i tidsnød med leveringen af et manus. Dostojevskij er allerede dengang berømt forfatter, og den unge Anna møder ham med ærefrygt, men finder straks, at manden bare er et menneske. På ganske kort tid forelsker Dostojevskij sig i den smukke kvinde, og han frier til hende.

Anna er en stærk og selvstændig, omend stadig en kvinde i sin tid. Hun vil gerne stå på egne ben, tjene sine egne penge og uddanne sig. Hun fortæller åbent og ærligt om de følelser og tanker, der opstår i hende ved mødet og senere i livet med sin mand. Fortællingen fremstår autentisk og intim, og den prøver hverken at pynte på tingene eller gøre dem rosenrøde. Livet var hårdt for Anna og Fjodor, der kæmpede med en stor gæld og familiemedlemmer, som de sørgede for økonomisk.

Anna og Fjodor var gift i fjorten år, indtil forfatterens død i 1881, men som Anna senere skriver, var hun altid gift med Fjodor i sit hjerte. Fortællingen om deres liv er inderlig og stærk, og den giver et utroligt blik ind i, hvordan livet var for parret i samtiden og kulturen. Sammen skaber de to nogle af verdenslitteraturens største værker. Anna er en klippe for sin mand, og hun slider utrætteligt for ikke blot at støtte ham, men også i kampen mod kreditorer og nassere. Livet er barskt, de bliver ramt af ulykke og dyb sorg, men altid kæmper de videre. De to mod resten af verden.

Mit liv med Dostojevskij er en fortælling om selvopofrelse, livets barske realiteter, hengivenhed, loyalitet og udødelig kærlighed. Anna er en rolig fortæller uden de store armbevægelser. Hun gengiver livet, som hun oplevede det, fortæller om sit liv med en stor kunstner, som i alle henseender blot er et menneske. Det, der kryber under huden, er Annas ømhed og hengivenhed for sin mand, deres børn og det liv, de skaber sammen.