Reklame. Bogen er sponsoreret af forlaget
Forlag: Gyldendal
Udgave: 1
ISBN: 9788702216684
Sprog: Dansk
Sider: 576
Udgivelsesdato: 03-09-2019
Format: Indbundet

 

Jeg har altid fundet historie spændende, og ikke mindst er fortidens vikinger et dragende emne. I skoletiden var jeg nok den eneste, der fandt det fascinerede at komme på tur og se gamle runesten, gravhøje og museer med smykker og redskaber. Tanken om, at der engang for hundreder og hundreder af år siden var en viking, der havde stået netop her, havde holdt netop dette redskab, eksisteret lige her hvor jeg nu stod, var bjergtagende.

Lidt i samme ånd har jeg læst Jeanette Varbergs Viking – Ran, ild og sværd, hvilket først og fremmest er et imponerende værk grundet detaljerigdommen og det store perspektiv, det fremviser.

Varberg begynder med at udvide tiden, vise den større sammenhæng i historien og inddrage en masse nye kilder og perspektiver i sin fremstilling af vikingernes liv. Med sikker hånd fremskriver hun et Europa præget af interne krige, handel, skiftende erobrere og nye folk. Vikingerne rejste vidt og bredt, blandede blod med andre folkeslag og indtog verden, ikke blot med kamp, men også med handel og giftermål. Hun dykker sikkert ned i enkeltstående fortællinger lige så let som hun hæver sig op i helikopterperspektiv og viser, hvordan land, politik og sprog påvirkede hinanden over århundreder. Vikingerne bliver smukt afrundede, vi får indblik i deres hensyntagen til politik, deres snarrådighed, idérigdom, religion og indre og ydre rejse.

Bogen er fængende, velskrevet, fagligt stærk og beriget med illustrationer og billeder, der alt sammen guider sin læser støt gennem fortiden. Trods den tonstunge faglighed bliver bogen aldrig kedelig, det er så tydeligt, at forfatteren elsker sit felt, og denne kærlighed gennemsyrer hele værket.