Bogen er sponsoreret af forlaget
Forlag: Silkefyret
Udgave: 1
ISBN: 9788793717220
Sprog: Dansk
Originalsprog: Tjekkisk
Sider: 135
Udgivelsesdato: 21-06-2019
Format: Hæftet

 

Skjul dækker over to emner. På den ene side er det rent fysiske skjul, hvor en mand må gemme sig for nazisterne og tilbringe sine sidste dage i en mørk kælder. På den anden side handler Skjul om det at være i skjul for sig selv som menneske, at have svært ved at se igennem sig selv og henligge i et evigt mørke.

Romanen er en tjekkisk klassiker, som endelig er blevet oversat til dansk. Historien udspiller sig under nazismens regime, hvor angst, flugt og elendighed prægede vores verden. Den tager emner om som fremmedgørelse, menneskeligt mørke, eksistentialisme og kompleksiteten i at være flygtning.

Det er et brændende aktuelt emne, som ikke kan tages op mange gange nok. Historien skal fortælles igen og igen i dag, hvor store dele af vores verden står i brand og er på flugt. Skjul er fra 1946, men den kunne ligeså vel være skrevet i dag.

Stilen i bogen er spøgelsesagtig og fin. Sproget tenderer det sentimentale til tider, men matcher sin tid, og stemningen kravler under huden på en. Det er mørkt, det er lukket, det er håbløst, og menneskets grænser rykkes i tvunget eksil; langt fra kærlighed, tryghed og tillid.

Skjul skal læses og forstås. Den skal tages ind og huskes. Det er vigtigt.