Bogen er sponsoreret af forlaget
Forlag: C&K
Udgave: 3
ISBN: 9788740059250
Sprog: Dansk
Originalsprog: Islandsk
Sider: 128
Udgivelsesdato: 15-08-2019
Format: Hardback

 

Oprindeligt blev folkeeventyr brugt både som underholdning og som opdragelsesmetode. Igennem eventyrene lærte man moral og etik, man lærte, hvordan man skal forholde sig til andre mennesker, til naturen og hvordan, man bedst kommer gennem livet som menneske.

Dette forhold har ikke ændret sig meget, når den islandske forfatter Sjón kaster sig over Skygge-Baldur og udfolder et klassisk folkeeventyr med nutidige toner. I Skygge-Baldur møder vi en præst og en pige med Downs syndrom. Deres historier vikler sig ind i hinanden på godt og ondt, og forfatterens genistreg ligger i, hvordan han gennem historien belærer det moderne menneske om dets fejltrin i at forsøge at gøre sig til herre over naturen på flere planer.

Sjón formår at skrive, så man fortaber sig i både historie og sprog. Hans poetiske tone er forrygende, og hans balancegang mellem virkelighed og fantasi, natur og magi er overvældende gribende. Sjón skal læses af mange grunde. En er hans sprog, der så fyldt med lys og skygge, sang og magi, at det tager pusten fra en, en anden er hans evne til at skrive en historie med karakterer, som er så menneskelige, så sammensatte og  facetterede, at de træder ud af siderne og bliver en del af livet.

I Skygge-Baldur viser Sjón, at eventyret stadig har sin berettigelse, kampen mellem det gode og det onde, menneskets manglende respekt for naturen (både dyr og mennesker, der er anderledes) og valget, som alle før eller siden står overfor i forhold til, hvordan man behandler andre mennesker.