Reklame. Bogen er et anmeldereksemplar.

Forlag: Lindhardt og Ringhof
Udgave: 2
ISBN: 9788727004006
Sprog: Dansk
Originalsprog: Fransk

Originaltitel: Les fleurs du mal
Sider: 384
Udgivelsesdato: 14-01-2022
Format: Indbundet

Samlingen er oversat til dansk af Peter Poulsen i 1997 og omfatter både Helvedsblomsterne (1861), Vraggods (1866) og Nye helvedsblomster (1866). Bogen er forsynet oversætterens forord og efterskrift samt noter.

Helvedsblomsterne er en digtsamling af Charles Baudelaire, som første gang blev udgivet i 1857.

Baudelaire var en klassisk digter, og hans digte følger de traditionelle poetiske strukturer og rytmer. Men Baudelaire nærede også et ønske om at provokere sin samtid, og derfor brød han ind imellem den traditionelle stil. Han havde også vanen med at bruge udråbstegn og skifte mellem brug af tider, alt sammen for at understøtte digtenes udsagn.

Helvedsblomsterne blev skrevet med det formål at finde det skønne i det onde. Det stod i modsætning til den traditionelle digtning, der hengav sig til det verdens fredelige natur for at fremkalde følelse. Som en modsætning hertil ville Baudelaire vise, at skønhed formåede at stå alene og endda kunne opstå af det uskønne.

Baudelaire arbejdede med to verdener, spleen (milt) og ideal. Spleen var alt, der var galt med verdenen, alt såsom mord, ensomhed, død, fortvivlelse og sygdom, og ideal var det, der transcenderede al denne barske virkelighed, der, hvor kærligheden var mulig og sanserne kunne forenes i ekstase. Idealtilstanden med dens glæde og storhed, dens mangel på tid og rum, kunne opnås ved flugten ind i vin, opium, rejser og lidenskab. Digteren brugte ofte også erotisk billedsprog for denne tilstand. Men bedst, som man er i ekstasen, skærer spleen igennem og fremviser verdens elendighed og afmagt og den uundgåelige død.

Digtene er præget af det erotiske, kvinder, død, ekstase versus fortvivlelse, flugten versus virkeligheden. De indeholder også elementer af fantastisk horror inspireret af Edgar Allan Poe, der understøtter sindets spleen og menneskets tragedie.

Helvedsblomsterne er fantastisk læsning, digtene emmer af skønhed og giver en unik fremstilling af det menneskelige sind og dets vilkår i en splittet verden.