Rakel Haslund-Gjerrild: Adam i Paradis

Reklame. Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget.

Forlag: Lindhardt og Ringhof
Udgave: 1
ISBN: 9788711987001
Sprog: Dansk
Sider: 304
Udgivelsesdato: 05-05-2021
Format: Indbundet

“Mens Albrecht taler, har Hjalmar, skyggesort i hjørnet, lænet sig ud af den samtale, han sad i. Med ryggen op ad væggen tænder han en cigaret og ser på mig. De andre om hans bord har stukket hovederne sammen over glassene, de må tale om noget, der kræver operationspræcision, her dissekeres, noget fjernes, noget sys sammen, Hjalmars øjne står stille i rummet som guldsmede over en engsø. Albrecht hælder op til os i små glas, der glimter.”

Jeg behøver ikke anmelde Rakel Haslund-Gjerrild, for hun skriver så englene synger og djævlene græder, og så behøver man ikke længere omtale, man står selv, lysende og klar, og det er ikke noget, man behøver at snakke om. Så basta. Bare læs.

For at anmeldelsen ikke står helt tom, kan jeg dog fortælle, at romanen handler om billedkunstneren Kristian Zahrtmann, sædelighedsskandaler, erotik, depression, forstillelse, kunst, ensomhed og (forbudt) kærlighed. Det er ikke det øverste lag, der trækker, det er alt det nedenunder, der suger til sig, grønt og kvælende, og holder dig fanget midt i poetisk lynild og henrykkelse. Det er skrivekunst på allerhøjeste plan, som gør det umuligt at slippe siderne igen, og det er lige præcis sådan, det skal være.

Fra forlaget:

70 år gammel og på højden af sin karriere maler den danske billedkunstner Kristian Zahrtmann Adam i Paradis. Et portræt af det første menneske, der emmer af begær og erotik. Året er 1913. Det Moderne Gennembrud har prædiket fremskridt og progressive tanker, men hvad angår seksualitet er rammerne smalle og konsekvenserne brutale: København har netop lagt scene til to store retsforfølgelser af homoseksuelle.
Og – midt i alt dette – fragter Zahrtmann palmer, eksotiske blomster og bananklaser fra drivhusene i Botanisk Have til sin mondæne villa på Frederiksberg for omdanne sit atelier til en jungle. For at male sin vision af Paradiset. Hvad gemmer der sig bag dette billede?
Rakel Haslund-Gjerrild har skrevet en roman, der med inspiration fra den historiske maler Kristian Zahrtmanns kunst og tid, beskriver et liv levet i kraftige komplementærfarver og paradokser. Det er en roman om intriger og krukkeri i århundredeskiftets kulturelite, om store kunstneriske triumfer – og om kærlighed på trods.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *