Bogen er sponsoreret af forlaget

Forlag: EC Edition

Udgave: 1

ISBN: 9788793046238

Sprog: Dansk

Originalsprog: norsk

Originaltitel: So long Marianne

Sider: 207

Udgivelsesdato: 07-08-2015

Format: Hardback

So long Marianne er fortællingen om den unge Marianne Ihlen, der inspirerede Leonard Cohen til en af hans mest berømte sange. I denne bog er fokus dog på Marianne og hendes liv, ikke på den berømte mand.

Historien om Leonard og Marianne er en usædvanlig, men dog tidstypisk affære. Marianne er typen, der forelsker sig i de forkerte mænd, svæver forvirret rundt i sit liv, kæmper mellem sine roller som ansvarlig mor og smuk, eftertragtet kvinde, alt for eftergivende overfor mændene og alt for lidt mor for barnet. Det er en kamp at være Marianne, og det er en turbulent tid, hun lever i. Det virker lidt som om, det meste af hendes liv består i at holde hovedet oven vande, og man får ondt af hende og sønnen.

For Cohen-fans er historien en uundværlig fortælling om Cohens spæde start, hans færd fra ukendt digter til berømt sanger, hans tanker og valg, der førte ham fra sted til sted, indtil han blev den, vi alle kender. Bogen indeholder masser af billeder, breve, digte og tekster, som er spændende for fans. Det er dog som at læse om Cohen fra en halvblind vinkel. Han er der, så er han der ikke, og sådan må Marianne også have oplevet det. Hun trækker fokus, som hun også skal, men hendes historie tenderer til det sørgelige, og forfatteren formår ikke helt at komme under huden på hende. Det er dog stadig interessant læsning, da det giver et skarpt billede af, hvordan det er at være andetvalg for kunsten. Og ikke mindst er det et blændende portræt af kunstnermiljøet på Hydra i en tid, hvor man kæmpede for personlig frihed og ret til at vælge det liv, man ønsker, uafhængigt af forældre og normer.

Bogen kan læses på to måder: Som en beretning om en kvindes turbulente liv eller som en skæv vinkel på Leonard Cohens vej til berømmelse. Det er en kærlighedshistorie, ja, for der er ingen tvivl om, at de to mennesker elskede hinanden, men besynderligt nok træder kærligheden lidt i baggrunden og holder i stedet Marianne op som en trist frontfigur.

Jeg vil anbefale den for det, den er: Et portræt af en kvinde, der kæmper med sig selv, sin fortid, sine valg og sit hjerte, og et portræt af et liv på Hydra, som mange nok vil finde ufatteligt tiltrækkende. Og det gør den rigtig godt.