Reklame. Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget.

Forlag: Jensen & Dalgaard
Udgave: 1
ISBN: 9788771515978
Sprog: Dansk
Originalsprog: Fransk
Originaltitel: Nirliit
Sider: 164
Udgivelsesdato: 22-04-2021
Format: Hæftet

Stærke kontraster rammer altid. Inuitterne i byen Salluit i det nordligste Canada nedstammer fra det allerførste folk i Arktis. De bor i den smukkeste natur på tundraen, og deres liv består af … druk, stoffer, sex, overgreb, vold og selvmord. Som mange andre naturfolk ligger de under for kulturen i total afmagt og er blevet sat skakmat af den hvide mands grådighed.

Forfald står i front i Léveillé-Trudels smukke fortælling, hvori den hvide socialarbejder fra Montreal har fået et job sommeren over i Salluit. I 1950’erne gik den canadiske regering ind og nedslagtede alle inuitternes slædehunde for at tvinge dem til at blive boende på samme sted, og den gerning har de senere undskyldt med afregning i kolde kontanter. Som i alle andre samfund er alt i Salluit nu et spørgsmål om udbud og efterspørgsel, og det allerdyreste i byen er sprut.

Menneskeliv tæller ikke for meget. Døden er et skuldertræk. Denne afdæmpede måde at fortælle om livet og uhyrlighederne på er netop romanens styrke. Jo mere dæmpet, jo stærkere står det. Mulighederne for et liv er nærmest ikkeeksisterende, ingen handler, ingen tager skylden på sig og forsøger at skabe en ændring. Så meget er tabt og blevet til ingenting.

Léveillé-Trudel sender læseren ud på en følelsesmæssig nedtur uden ende. Der er ingen lykkelig twist, intet håb, og det hele leveres smukt og lyrisk igen som en kontrast til det enorme mørke, der beskrives. Det er tung læsning holdt op imod et smukt og dansende sprog, vigtigt og mørkt og hjerteskærende.