Forlag: Lindhardt og Ringhof
Udgave: 1
ISBN: 9788711698556
Sprog: Dansk
Originalsprog: Engelsk
Originaltitel: East of Eden
Sider: 752
Udgivelsesdato: 20-04-2021
Format: Indbundet

Steinbeck er endnu en af de forfattere, som jeg læste i mine teenageår og som satte sit præg på min sjæl. Der er flere scener fra hans bøger, som jeg har husket siden, og som jeg nok aldrig glemmer. Når en forfatter skriver på det niveau, så er det altid en genlæsning værd.

Steinbecks mest berømte værker er Øst for paradis og Vredens druer. De er dybt samfundskritiske ud over at være uhyre velskrevne og smukt komponerede, og det er nok deres storslåede kritik af deres tid og verdens tilstand, der har trukket dem i frontlinjen.

Dog må jeg sige, at Steinbecks andre værker er lige så læseværdige, når man nu er i gang. Hans underfundige humor er som en negl, der kradser hul i menneskets pæne facade og blotlægger de ægte følelser og hensigter, og han har meget at fortælle om mennesket. Fortællinger som Dagdriverbanden og Rutebil på afveje har også efterladt uforglemmelige scener i mig.

Steinbeck fik meget velfortjent nobelprisen for sin litteratur. Hans evne til dialog og karakteropbygning var eminent, og han havde den sjældne litterære evne at kunne indfange et helt menneske på både godt og ondt i bare få linjer.

Jeg har virkelig nydt at genlæse de store, klassiske værker, som her er udkommet i smuk genudgivelse, der vil pynte både i sjælen og på bogreolen.