Bogen er sponsoreret af forlaget
Oversætter: Victoria Westzynthius
Forlag: Hr. Ferdinand
Udgave: 1
ISBN: 9788740047547
Sprog: Dansk
Originalsprog: Engelsk
Originaltitel: The Republic As If
Sider: 512
Udgivelsesdato: 10-10-2019
Format: Indbundet

Jeg havde engang en god ven, en dygtig forfatter, der gav mig dette råd: Be serious, but never solemn. Jeg tror måske, han også har talt med Alaa al-Aswany for det er netop det, der gennemsyrer hans romaner, det alvorlige, men aldrig højtidelige.

I Jeg løb mod Nilen får det egyptiske samfund endnu engang med den ironiske rive i en fantastisk roman, der jonglerer personer og samfundslag, så det hykleriske virkelig står frem.

Vi er i tiden omkring revolutionen i 2011, og Alaa al-Aswany lægger ud med at præsentere os for general Alwani, der balancerer på den skarpe knivsæg mellem de religiøse leveregler og sin egen pilrådne moral. Ved at dreje og bøje reglerne lykkes det ham at inkorporere både porno, tortur og voldtægt i retfærdighedens navn.

Gennem de mange personer bliver vi præsenteret for et samfund, der til stadighed holder de svageste nede og lader de stærke leve, som de vil – alt sammen i religionens navn. Siderne er gennemsyret af hykleri, vold og brutalitet, men det flyder let i sarkasmens rivende strøm og fortæller sin historie om et samfund, der længes mod en frihed, som synes milelangt væk.

Udover at revse et samfund, der beror på korruption og undertrykkelse, handler bogen også om kampen for kærlighed og frihed, det handler om, hvordan folk i alle samfundets lag må kæmpe for det, de tror på, hvis de altså tør kæmpe. Hykleriet og den religionbundne tradition rækker fra bund til top, og det kræver ofte alt for meget at holde fast i sin vilje.

Når tanksene slingrer fra side til side på gaden for at ramme og kvase flest muligt, glider grinet af munden, og man kommer som læser i tanke om, at det her er ramme alvor; det er virkelighed. Der er en grund til, at så mange ikke tør kæmpe imod, og der er en grund til, at det er bydende nødvendigt, at de gør.

Alaa al-Aswany bor i eksil i New York, og bogen er selvfølgelig forbudt i hans hjemland, hvor den ellers allermest burde læses. Han gæster Bogforum i weekenden og er en stensikker stjerne i mit program.