Rosinante, 2017
Den er længe ventet. Jeg fik faktisk bogen i fødselsdagsgave for snart et år siden, men den er igen og igen røget i ventebunken til fordel for anmeldereksemplarer og andre nyerhvervelser. Men nu var det nu, og nu er den blevet læst.
På en måde havde jeg ventet mere, men på en anden måde var den ganske god og tilfredsstillende. Den er velskrevet, ofte litterært smuk, den er fængende, dyb og tankevækkende, men hist og her bliver den lidt for langtrukken med et par afstikkere ud i det kedelige. Det er synd, for hvis den var blevet skåret lidt tættere havde den stået så skarpt og flot i det litterære landskab.
Men læs den alligevel, for historien er skøn, budskabet vigtigt og følelserne er så ægte. Det handler om kvindekamp, om sociale vilkår, racisme, fattigdom og kampen for at slippe ud og væk fra det, man er født i, men ikke er lykkelig i. Det handler om at finde sin indre styrke og retning, blive til det, man ønsker og finde fodfæste i livet.
Vi følger to veninder, der begge kommer fra samme vilkår i London, men alligevel fra dybt forskellige udgangspunkter. Fortællerens mor kæmper for kvinder, for uddannelse, for politiske forandringer og bedre livsvilkår. Hun læser, uddanner sig, kæmper sig op og væk, men i sin kamp for frigørelse og frihed mister hun kontakten til sin datter. Den anden pige vokser op med det stik modsatte, en deprimeret mor, der ingenting gør, men bliver også svigtet på den baggrund.
Pigernes opvækst i London bliver så fint stillet i kontrast til Afrika, da fortællerens karriere bringer hende dertil. Her møder vi flere forskellige skæbner, der på andre måder er præget af fattigdom og svære vilkår. Kvinden Hama og fortælleren har mange ting tilfælles som kvinder, hvilket igen skaber dybere lag i fortællingen. Det er kvinderne, der er i fokus: den fattige ghettokvinde, der aldrig kommer videre, kvinden, der kæmper sig frem, men alligevel falder dybt, kvinden, der er nået stjernerne og mister kontakten til både sig selv og alle andre, den stærke kvinde, den svage, den triste, den lærde og den uvidende. Det er stærke sager, der sætter fokus på mange aspekter, vi ofte glemmer i hverdagen.
Køb den her.
One thought on “Zadie Smith: Swing time”