Bogen er sponsoreret af forlaget
Forlaget Silkefyret, 2018
Kun 4–5% af universets stof kan ses direkte – denne procentsats er udledt af gravitationseffekten på det synlige stof og dets placering og bevægelse. 23–25% formodes at være mørkt stof. De resterende ca. 70% formodes at bestå af mørk energi.
mørk energi.
– Wikipedia

Jeg må indrømme, at jeg ikke kendte Tormod Haugland før nu. Det skal jeg nok rette op på!

Mørk materie er en sær snegl af en fortælling. På den ene side virker den uigennemtrængelig, som om det er svært at komme ind på livet af den, men på den anden side er den hudløst åben og ærlig til det nærmest blottende stadie, hvor man ønsker visse ting overladt til fantasien. Og så er den sej, op ad bakke og så indadskuende, at det bliver nærmest uudholdeligt. Lyder det tillokkende?

Det burde det, for Haugland kan noget helt særligt med det skrevne ord. Han skaber netop den mørke materie, som titlen er, noget sejt, tungt og trægt, noget i tankerne, sjælen, livet, som hiver et menneske ned igen og igen, og det er bare fænomenalt godt gjort her.

Fortællingen omhandler den midaldrende Atle Vilder, hans forhold til sin voksne datter, sin ekskone og sin far, tankerne, især om fortidens ærgrelser og konflikter, valg, der blev taget og valg, der står foran nu. Det er stærkt på den måde som kun den ganske almindelige hverdag er stærk, den, som vi alle lever i, når tæppet rulles for.

Det handler ikke om plot eller spændingskurver, men om et menneskes kamp mod indre dæmoner, en splittet fortid og en længsel, der ikke kan sættes ord på. Bogstaveligt talt!

Køb den her og læs den før din far!