Forlaget Iris, 2015

Jeg har en forkærlighed for dystopi. Lyder det mærkeligt? Måske gemmer jeg på en indre survivalist, komplet med cargobukser, bug out-bag og hipsterfuldskæg. I hvert fald har jeg en chance for at overleve i en tid alene på den viden om overlevelse, som jeg har fra dystopiske romaner. Det må være ekstremerne, der trækker. Dem har jeg altid søgt. Og i jagten på ekstremer, der heldigvis kan pakkes væk, når jeg får lyst til en kop te, elsker jeg dystopiske fortællinger.

Som med al anden litteratur findes dystopiske romaner i gode og dårlige udgaver. Jeg jagter de gode; dem, som kombinerer den fantastiske fortælling med et fantastisk sprog og et plot, der ikke bare holder, men også rykker noget i mig. I den jagt stødte jeg på navnet Emily St. John Mandel og en sky af stjerner til hendes roman Station 11.

Jeg skyndte mig at låne den på eReolen, og jeg slugte den samme aften. Fortællingen er fint spundet med overraskende små twists, der både gør plottet skarpere, karaktererne stærkere og hele fortællingen dybere, da de skaber en dobbelthed, der siger en hel del om mennesket.

Selve historien fortælles i bidder; lidt fra år 0, da en influenzaepidemi udryddede det meste af jordens befolkning, lidt fra historiens nutid cirka tyve år senere og bidder fra de forskellige personers liv før og efter. På den måde stykkes et puslespil langsomt sammen, og først ved fortællingens slutning er det hele sammenhængende. Det er mesterligt gjort.

Vægten er på karaktererne, på deres personlige historie, deres tanker om livet og den verden, de er i, og den de engang befolkede. Nogle har minder om elektricitet, om air condition, køleskabe, supermarkeder, om sygehuse med antibiotika og penicillin, der kunne redde de liv, der nu bare går tabt. De mindes familie, venner, som de mistede i hobetal på bare få dage. Andre har ingen minder, er født efter År 0, de er vokset op i denne underlige eftertidsverden; en ny generation.

Station 11 er en tegneserie, og hvordan den bliver så central, at den ligefrem navngiver bogen, skal opleves. Så skynd dig at læse den.

Station 11 kan købes her. God læselyst!

 

Screenshot_20180703-085530_eReolen.jpg