Reklame. Bogen er sponsoreret af forlaget.

Forlag: Lindhardt og Ringhof
Udgave: 1
ISBN: 9788711981818
Sprog: Dansk
Originalsprog: Engelsk
Originaltitel: Sophie’s Choice
Sider: 640
Udgivelsesdato: 15-05-2020
Format: Indbundet

Sophies valg af William Styron blev originalt udgivet i 1976 og er den mest berømte af hans udgivelser. Den kaldes for en amerikansk klassiker i genren historisk fiktion. Mest kendt er nok filmversionen med Meryl Streep i hovedrollen.

Sophies valg blev hurtigt et meget kontroversielt emne, dels på grund af dens eksplicitte sexscener, men også på grund af dens behandling af Holocaust, antisemitisme, psykisk sygdom, racisme, skyld, sorg og selvmord.

Handlingen foregår i New York i sommeren 1947. Historien fortælles af den unge mand, Stingo, som fra året 1967 ser tilbage på sin spæde begyndelse som romanforfatter. Tonen er lattermild og let, men behandler tunge og voldsomme emner, hvilket skaber en stærk kontrast i hele historien.

Titelkarakteren Sophie har overlevet et ophold i en koncentrationslejr. Hun bor i samme hus som Stingo, og han bliver venner med hende og hendes elsker Nathan. Nathan og Sophies forhold er præget af verbale overfald, voldsom sex og Nathans ekstreme humørskift. Historien udforsker, hvad Holocaust gjorde ved mennesker, ikke blot dem, der direkte blev sendt i koncentrationslejr, men menneskeheden som helhed, den enorme skyld og de fatale konsekvenser af dårlige valg.

Igennem sommeren fortæller Sophie sin historie til Stingo, som er meget forelsket i hende. Hun fortæller, at hun i Birkenau blev tvunget til at vælge mellem sine to børn og sende det ene i gaskammeret. Stingo er fortørnet over Sophies forhold til Nathan, fordi Nathan behandler hende så dårligt. Det viser sig, at Nathan er paranoid skizofren og afhængig af stoffer. Sophies voldsomme byrde af skyld gør, at hun finder sig i den dårlige behandling, fordi hun ikke føler, hun har fortjent bedre. Til slut begår Sophie og Nathan selvmord ved at tage cyanid, og Stingo står tilbage med sorgen og spekulationerne over, hvordan livet former sig.

Mange ser Sophies valg som en tung og kompliceret bog, dels grundet sproget, som er uhyre detaljeret, eftertænksomt og langsommeligt, men sproget behandler netop emnerne, som også er komplicerede og tunge, emner som sorg, depression, skyld, skæbne, livsvalg, den menneskelige natur, psykisk sygdom og jagten på sand lykke. Historien behandler det emne, det er at holde sine følelser nede, ikke håndtere sin fortid og sine traumer, at forsøge at påtvinge et glad ydre og leve det gode liv, når alt i virkeligheden er kaos. Hvordan kommer et menneske videre, hvordan kommer en verden videre, efter noget så voldsomt som Holocaust?

Historien er en stor del af mennesket, af vores verden og vores tanker. Historien skal bruges og erfares, den skal føre os videre, ikke tilbage. Sophies valg er en vigtig bog, en bog, der kan danne og skabe eftertanke. Trods dens tyngde, er den hvert et ord værd, og den slipper aldrig sit tag i en igen.