Walid Daqqa: Under muren

Reklame. Bogen er sponsoreret af forlaget.
Oversætter: Elisabeth Anagnostaki Moestrup
Forlag: Jensen & Dalgaard
Udgave: 1
ISBN: 9788771513073
Sprog: Dansk
Originalsprog: Arabisk
Sider: 94
Udgivelsesdato: 20-10-2020
Format: Indbundet

Under muren er en roman med flere lag af betydning og sprog. På overfladen er det en børnebog om en dreng, der med hjælp fra sine dyrevenner, finder vej under muren og hen til fængslet, hvor han besøger sin far. Det er en smuk og sød historie, der vil vinde genklang i mange børnehjerter.

Under det lag har vi en hel del mere. Under muren er en samfundskritisk fortælling om situationen mellem Israel og Palæstina. Walid Daqqa har siddet i israelsk fængsel siden 1986. Fra fængslet har han skrevet både bøger og artikler, som han har fået smuglet ud. Under muren er ment som en fortælling til børn, hvis forældre er i fængsel, men der er også en dyb filosofi i den, en tro på, at det er muligt at ændre menneskets mentale indstilling, at det, der skal befries, ikke er kroppen, men menneskets tanker og sind. Det kræver en tro på frihed, en befrielse fra den slaveagtige tankegang, hvilket gælder både Israel og Palæstina.

I historien får drengen Jud muligheden for at ændre på tingenes tilstand ved hjælp af en magisk olie udvundet af olivensten. Søger man bagom historien ned under lagene kan man fremsøge den betydning, som både oliventræ og olie har. Olien kan gøre Jud usynlig, og derfor får man mulighed for at se sin far; den kan også bruges til at gøre en flok børn usynlige, så de endelig kan forcere muren, der adskiller dem fra havet, fra friheden. Grenen fra oliventræet, den berømte fredsgave, olien, der gydes på de oprørte vande, historien, der rykkes op med rode efter tusinde år: Walid Daqqa opfordrer med sin historie til, at landene langt om længe ændrer hele deres mentale tilgang fra krig til fred. Friheden og freden kan kun opnås ved, at man begynder at tænke anderledes; ufreden sidder som en vane nu, en fastgroet tankegang, der skal rives op med rode og ændres. Historien bagud kan man lære af, men den nytter ikke noget nu. Man er nødt til at se fremad, se fremtiden og friheden.

Det er nok de færreste børn, der vil opfatte lagene og historien under fortællingen om Jud, men det gør ikke noget, at fortællingen rækker ud til flere aldre og på flere planer. Det er en historie, der vokser med børnene, en, de kan finde frem igen, og for hver gang få mere ud af den. Den taler til deres empati, deres retfærdighedssans, den taler om venskab, hjælpsomhed og tolerance. Og den taler det smukt med et poetisk og legende sprog, der griber en om hjertet.

Forlagsbeskrivelse

Tolvårige Jud har aldrig mødt sin far. For Jud er undfanget med sæd smuglet ud fra fængslet, hvor hans far har siddet i mange år. Da det endelig ser ud til, at Jud skal møde sin far for første gang, bliver der igen nedlagt forbud mod besøget. Jud er fortvivlet og rasende – nu vil han over på den anden side af den store mur og ind i fængslet, uanset hvor farligt det bliver. Under muren er et moderne eventyr om en hemmelighed, der giver indsigt – en indsigt der giver styrke – en styrke der medfører svære valg. Romanen er skrevet af Walid Daqqa (f. 1961), palæstinenser med israelsk statsborgerskab. Han blev som 25-årig i 1986 idømt livstidsfængsel, og er med sine nu 34 års fangenskab en af de palæstinensere, der har siddet længst tid i israelsk fængsel. I februar 2020 fik han en datter, undfanget med sæd smuglet ud fra fængslet – på samme måde som drengen Jud, der er hovedperson i Under muren, der udkom i 2018 og vandt den prestigefulde Etisalat Award for Arabic Children’s Literature.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *