Forlaget Gyldendal, 2018

Lyttelæst via Mofibo

Oplæst af Thomas Leth Rasmussen

Da jeg var helt ung, knap ude af folkeskolen, en drømmer svævende et godt stykke over den satte muld, drømte jeg om at rejse jorden rundt, jeg drømte om store, gamle træskibe med master og knirkende træværk, om skumsprøjt, fjerne kyster, eventyr og et liv, der fik hjertet til at banke og sjælen til at skrige af fryd. Jeg ville sejle på Kon-Tiki, tage på togt med Nordkaperen, sidde på fjerne strande og lave mad over bål og skrive historier sammen med Ib Michael. Jeg ville bygge skoler i Sydamerika, brønde i Afrika, se hele verden, redde hele verden og aldrig, aldrig blive sat.

Det blev lidt anderledes, mit liv, men nu har jeg netop mødt mit unge selv igen, og den gamle, velkendte og voldsomme udlængsel er genvakt med lyttelæsningen af min gamle rejsekammerat (i fantasien) Troels Kløvedal.

Bogen er hans livshistorie såvel som hans tanker og meninger om livet generelt. Det er et fantastisk cv, men også en beskrivelse af, hvordan hans liv blev som det blev, og ikke mindst hvordan han nu ser tilbage på det hele, mens det langsomt nærmer sig en slutning.

Det er ikke de store, svungne sætninger eller ord, der præger fortællingen, men den er gennemsyret af det samme stof som skabte eventyret i Kløvedals liv, og det smitter. Det er en helt bestemt form for gå-på-mod, styrke og positiv attitude, som de fleste af os godt kunne bruge en ekstra dose af, og det er en hilsen til 68-generationen, som gik på barrikaderne for at skabe frihed til os, der fulgte efter.

Fortællingen er levende i al sin enkelhed, den vibrerer med bølgegang, Grækenlands lys, store eventyr, den gode litteratur og kollektivernes udødelige sammenhold. Den er glæde, livsglæde, og det smitter betragteligt.

Indlæsningen af Thomas Leth Rasmussen er også smittende glad, og det er tydeligt at høre samme begejstring i stemmen som i skriften.

Hatten af for Troels, for et liv, der er levet til bristepunktet og for den besked, han sender videre her: Friheden er din. Tag den nu og lev dit liv.

Og hvis I nu vil have mig undskyldt, så pakker jeg vadsækken og stikker (langt om længe) til søs.

P.S.: Kære Troels. Hvis du læser dette, så tak for drømmene, og der er altså nogle litteraturstuderende, der læser rigtigt, rigtigt mange bøger bare fordi 😉