I dag vil jeg fortælle om tre myter, som alle forfatterspirer skal have aflivet i deres hoveder, for at de kan nå deres mål.
Den første ting, du skal gøre, er at tænke på den rigtige måde, hvis du gerne vil opnå succes med din skrivning. Som det siges, så er du din egen største fjende.
Med mange års erfaring med forfattere og deres skriverier har jeg mødt næsten alle slags mennesker i branchen, og det er klart, at de mest succesfulde er dem, der tænker deres skrivning på den rigtige måde, dem, som har den rette tro på det.
Det er på tide at aflive nogle myter!
Myte nr. 1: At skrive handler om at vente på himmelsk inspiration
Jeg har aldrig hørt om forfattere, der venter på de rette omstændigheder eller himmelsk inspiration, før de skriver. Eller rettere, jeg har hørt om dem, men det er ikke dem, hvis bøger fylder på boghandlerens hylder. Det er en myte, et arkaisk billede af den lidende forfatter, der sidder på sit usle hummer og venter på den gyldne muse. At skrive er et arbejde. Som Hemingway beskrev det: At skrive er nemt. Du sætter dig bare ned ved skrivemaskinen og bløder. (There is nothing to writing. All you do is sit down at a typewriter and bleed.) Sandheden er, at det kræver tid, fokus og hårdt arbejde at skrive en bog. Du skal være fuldt ud dedikeret, og du skal brænde for det, ellers når du aldrig i mål. Sæt tid af til at skrive, overhold de timer, du aftaler med dig selv, og brug dem flittigt. Skriv. Bare skriv. Hvis musen kommer, så er det fint, men du har ikke tid til bare at sidde og vente.
Myte nr. 2: Alt, hvad der flyder fra mine fingre, er det rene guld.
Nej. Sådan er det altså bare ikke. Der er mange, måske især de helt nye forfatterspirer, som er skrækslagne for at rette i det, de skriver, fordi de tror, at det første, der er kommet, er det rene guld. Det er lidt som en ærefrygt for det skrevne ord, som om det går i stykker, hvis man rører ved det. Det er virkelig ikke sandt. Jeg kender ingen forfattere, der bare kan skrive og aldrig redigere. Alle tekster kræver redigering. Intet er færdigt i første udkast. Det gør ondt at slette, ændre og udelade, men det er nødvendigt. Og når man ser teksten efter endt redigering, er det tydeligt, hvor meget det gør for en tekst, hvor meget skarpere den fremstår, hvor meget tydeligere budskab og karakterer træder frem. Igen er det hårdt arbejde, men det er virkelig det værd.
Myte nr. 3: Nogle genrer er bedre end andre
Jeg har mødt forfatterspirer, som næsten har øvet vold mod sig selv for at skrive noget ”fint” i stedet for det, de egentligt brænder for. Det kommer af en myte om, at der er litterære genrer, som er finere end andre, og at man er en mere ”rigtigt” forfatter, hvis man skriver bestemte genrer. Nej. Det er ikke sandt. Talent er talent. Hårdt arbejde er hårdt arbejde. Indenfor alle litterære genrer vil du finde gode og dårlige forfattere. Der er ingen forskel. Og slet ikke når vi ser os om her i år 2020. Man finder prisvindere og bestsellere indenfor alle genrer, og der er ingen skam i at skrive det, man har lyst til, så længe man bare skriver godt. Og det er jo humlen i det hele. At skrive godt.
Hvorfor er det noget skidt at tro på de tre myter?
Fordi de tre myter vil forhindre dig i at nå i mål med din skrivning. Det påvirker din selvtillid, du søger ikke hjælp og rådgivning, og du arbejder ikke med det, du brænder for. Når du lader de tre myter stå i vejen for virkelig at arbejde med din skrivning, så kommer du aldrig i mål.
Jeg har arbejdet som redaktør i flere år nu, og jeg har set forfatterspirer smide de forstenede tankemønstre og virkelig træde frem i deres arbejde. Det er ikke svært, men det kræver, at man er villig til at se på sin skrivning som arbejde, som et fag, der skal opøves og trænes. Og det kræver, at man er villig til at modtage kritik og bruge det konstruktivt.
At være forfatter kræver ikke, at man er født som litterært geni, det kræver øvelse og hårdt arbejde. Smid alle idéer om muser og flydende guld væk og gør det stykke arbejde, det kræver.
God skrivelyst!