Bogen er sponsoreret af forlaget
Forlaget Gladiator, 2018

Tove Ditlevsen er en af Danmarks mest kendte forfattere nogensinde. Det er måske ikke alle, der har læst hendes værker, men langt de fleste kender hendes navn. Min generation er vokset op med hendes fortællinger og digte. Der er den sjove scene fra “Blinkende Lygter,” hvor hun bliver kaldt Ove Ditlevsen og hendes poesi får de hårdkogte mænd til at græde. Til mit bryllup læste en af gæsterne hendes digt “Så tag mit hjerte” op. I gymnasiet sang jeg “Barndommens Gade” som solosang i musik. På så mange måder har hun været en del af min opvækst og mit voksenliv. På så mange måder formår litteraturen at flette sine grene ind i vores liv. Og det er smukt, for det er her, at litteraturen viser sin evne til helt naturligt, nærmest som en levende organisme, at blive til en del af os, af vores minder og bevidsthed.

Det var derfor med udelt begejstring, at jeg modtog den virkeligt flotte anmelderpakke fra Forlaget Gladiator med en masse lækkert merch og den store, bastante samling af Toves brevkassesvar fra hendes tid ved Familie Journal. På mange måder er spørgsmålene heldigvis irrelevante for (for det meste) kvinder i vores tid, men alligevel er de vedkommende og lærerige, på mange måder almengyldige, og ikke mindst fremviser de Toves evne til at være på niveau med mennesker, hvor de end er, en empati og næstekærlighed, som er værd at bemærke.
Og så er det er klenodie for vores kulturhistorie. I mit tilfælde fortæller det historien om mine bedsteforældre og til sidst forældres vilkår i den tid, hvor de blev voksne, gift og fik børn. En tid, der rummede oprør og store ændringer for ungdomsgenerationen, ikke mindst for kvinderne, der langt om længe fik tilkæmpet sig noget frihed og selvbestemmelse. Hvor var Tove Ditlevsen i dette kvindeoprør? Hendes historie og holdninger er bestemt værd at læse.

Køb den flotte bog her!
image