Anmeldereksemplar fra forlaget
Forlaget Gyldendal, 2018

Navnet Tove Ditlevsen er på alles læber igen for tiden, og det er ikke ufortjent. Hun var en dygtig forfatter og en uforlignelig digter, hendes tekster har bibeholdt deres relevans og skønhed gennem alle årene op til nu, og de fortsætter nok med det lang udi fremtiden.

Jeg har genlæst Gift, som Ditlevsen skrev i 1971. Det er en roman, som handler om Tove selv, hendes erindringsbog, som beretter alt om hendes narkomisbrug, skilsmisser, abort og svigt. Hendes største kærlighed i livet var skrivningen, og hudløst ærligt beskriver hun, hvordan skrivningen mere end noget andet, selv mere end børnene, drev hende fremad, selvom det til sidst endte galt.

Gift er en rå og upyntet fortælling. Det er tankerne og følelserne bag det hele, som det handler om. Det er ikke skriftens skønhed, plottet, fyldet eller noget andet, der er i fokus. Ditlevsen blotlægger mennesket i sig selv, også alt det grimme, måske endda især det grimme, og her bliver det så virkelig vedkommende og tidløst. Er der noget, vi mennesker har brug for at læse nu, er det da, at andre mennesker også kan være grimme, tænke og gøre grimt, være egoistiske, beregnende og ikke bare så evigt glittede og perfekte…

Gift er sød genlæsning, en rungende stærk påmindelse om Ditlevsens vigtige stemme, den er under huden med det samme, en fortælling, der både kan og vil og ikke mindst skal – den skal læses, fordi den stadig har så meget at sige, ikke bare om Tove, om gift (både ægteskab og den medicinske af slagsen) og valg i livet, men om det helt basale i at være et menneske med alt, hvad det indebærer. Det var hun så utrolig dygtig til at formidle.

Læs den, fordi du er menneske. Køb den her.