Reklame. Bogen er sponsoreret af forlaget.

Forlag: Aarhus Universitetsforlag
Udgave: 1
ISBN: 9788772191676
Sprog: Dansk
Sider: 70
Udgivelsesdato: 11-06-2020
Format: Hæftet

Thomas Illum Hansen er forskningschef ved UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole. Han har skrevet bogen Kunsten at læse, som er et fagskrift om læsning, men samtidig en dybt personlig bog om kunsten at vække læselyst hos børn. Kernebudskabet er, at læselyst ikke vækkes ved målinger og analyser, lydrette ord og kedelige læsebøger, men ved at finde ind til den enkelte elevs interessefelt. Når interessen vækkes, så kommer resten mere eller mindre af sig selv. Alt skal sættes i spil i læsningen: sanser, følelser, rum og ord. Altså den litterære kunst, hvilken ikke altid findes i de skolebøger, som eleverne ”udsættes” for i undervisningen. At læse skal være en personlig oplevelse, noget, der skaber glæde.

Bogen er hovedsageligt rettet mod undervisere, men jeg har læst den med stor interesse. Den siger nemlig rigtig meget om, hvad der gør god litteratur til god litteratur, og hvad det betyder for mennesket at læse. Selv var jeg et barn, der læste flydende, før jeg kom i skole, og jeg kedede mig ugudeligt meget igennem de første mange års læseundervisning, indtil det blev tilladt at læse frit i de timer. Samtidig var min bedste veninde ordblind og havde kæmpestore problemer med at komme igennem selv de mest enkle tekster, så min redning i de tunge timer var at hjælpe hende. Derfor har jeg siddet på begge sider af problemerne, der kan opstå i undervisningen, og jeg forstår de udfordringer, som lærerne i den danske folkeskole står med.

Budskabet i Thomas Illum Hansens bog er enkelt: Læselyst vækkes ved oplevelse, både æstetisk og erfaringsmæssigt. Eleverne skal gribes ved, at deres interesse vækkes. Læseplanerne i folkeskolen er alt for pakket ind i nytteformål, analyser og afkodning. I stedet skal vi over og have fat i de tekster, der har noget på hjerte.

De fleste er nok enige i, hvor vigtigt det er at læse og at få litteraturen ind under huden, så den kan blive en del af en med alle dens gode som erfaringsdannelse, etik, perspektiv og sprogudvidelse. Selv har jeg (gen-)oplevet litteraturens døre blive åbnet igennem mine tvillingers opdagelse af læsning, og jeg kan se, hvad det gør for et barn at kunne nyde at læse. Jeg giver derfor Kunsten at læse mine allervarmeste anbefalinger med på vejen; den kan læses af alle, men bør virkelig læses af alle, der underviser børn. Den skal på pensum!

”Litteratur er ikke blot et spejl, men også et nav, en balsaflåde, en skarabæ og et tomt skrin. Kunsten at læse er mere end afkodning og forståelse. Den åbner for fremmederfaringer, der ikke entydigt og umiddelbart lader sig afkode og forstå. Erfaringer med nye og alsidige måder at smage på verden, der kan veksles til kulturel kapital.”