Reklame. Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget.

Forlag: Forlaget Rød Panda
Udgave: 1

ISBN: 9788797301005
Sprog: Dansk
Sider: 261
Udgivelsesdato: 17-06-2021
Format: Hæftet

Man får kvalme af de mange vandglas, der bliver fyldt halvvejs op med Rød Aalborg, tømmermændene buldrer for hver vendte side, og man får lyst til at tage hovedpersonen så gevaldigt i kraven, ruske til og brøle: Så tag dig dog sammen. Det havde været bedre, om du brugte tiden på at stjæle endnu flere eksemplarer af Paulo Coelho fra landets biblioteker.

Og hvad siger det så om en roman?

Jo, det er bestemt lykkedes forfatteren at gøre det levende og vedkommende.

Du kan drukne på mange måder er en roman af journalist og forfatter Teis Gjervig, der gerne ville skrive om angst, om selvmedicinering i form af druk, og så ville han gerne hylde Læsø. De tre mål er fint indfriet. Jens er bibliotekar, men er sygemeldt på grund af sin voldsomme angst, og med den i rygsækken flytter han til Læsø for at skrive en novellesamling. Han har hørt om de mange kunstnere, der har boet på Læsø, som derfor må være ufatteligt inspirerende. Det er dog ikke skrivning, han bliver inspireret til, da han finder sig på plads i sit nye hjem, til gengæld møder han en håndfuld farverige og livsglade mennesker.

Romanen besidder en dobbelthed af tragedie og humor, et smølfespark af samfundskritik, en bidsk kommentar til vores tendens til fordømmelse, og derudover en rutchebanetur ned i sølet, hvor de eneste lysglimt er de mellemmenneskelige møder. Det hele bliver leveret i et flydende og skarpt sprog, der indfanger steder og personer uden omsvøb. Du kan drukne på mange måder er en titel, der hentyder til menneskets forskellige vilkår, den byrde, vi hver især må bære, det, der tynger os, og ikke mindst hvad vi vælger at stille op med det.

Gjervig har skrevet en ærlig, rå, sjov, hjertevarm og ganske fordrukken roman, der har en masse at fortælle og leverer det fint mellem linjerne og på velindrettede tomme pladser. Jeg vil gerne en tur til Læsø nu, og jeg tager gerne imod en rundvisning på cyklens bagagebærer. Jeg er dog ikke fan af Rød Aalborg.

Fra forlaget:

At satse alt på drømme kommer ikke uden konsekvenser. Og netop med denne drøm fulgte en pris, der – hvis han havde kendt den – nok ville have fået ham til at overveje en ekstra gang, om den var det værd. ’Bibliotekaren Jens er flyttet til Læsø for at finde ro til at skrive en novellesamling. Men en nat står en overvægtig, skægget kvinde og hendes lille mand pludselig i hans stue i håbet om at få en lille en til halsen. Drømmen om at skrive bliver yderligere forstyrret af gothkassemedarbejderen Martin, den pensionerede indbrudstyv og hans demente kone, københavnerparret og buschaufføren Kisser. Oveni skaber den trafikdræbte farmor, den ugengældte kærlighed til bartenderen Mimi og – ikke mindst – Paulo Coelho kaos i hovedet på den godt plagede, håbefulde forfatter. Frygten for ikke at være god nok vokser og med den, angsten og alkoholforbruget. DU KAN DRUKNE PÅ MANGE MÅDER er en humoristisk og barsk fortælling om konsekvenserne af de valg, vi tager – og ikke tager. Om drømme, virkelighed, livets kontraster og det vidunderlige og helt forbandede svære ved at være menneske.