Bogen er sponsoreret af forlaget
Forlag: Gyldendal
Udgave: 1
ISBN: 9788702265255
Sprog: Dansk
Originalsprog: Dansk
Sider: 275
Udgivelsesdato: 22-08-2019
Format: Indbundet
En dannelsesrejse kaldes bogen, og det er også, hvad den primære handling baseres på. Den unge mand, Andreas, har planlagt en interrailtur med sin farmor Anna, som er meget kulturelt og historisk interesseret. Imidlertid bliver Anna for syg til at tage afsted, og hun sender i stedet Andreas alene afsted ifølge med et manuskript med ukendt forfatter, og følger selv med via Skype.
Selve historien om Andreas skaber en rød tråd i bogen, men den er langtfra det mest interessante. For hvert stop fyldes der en masse filosofisk og historisk viden på, menneskets historie, kunsthistorie, filosofiens historie, og mens det er spændende, er det heller ikke det mest interessante i bogen.
Nej, det, der virkelig rykker i Svend Brinkmanns roman er det emne, der relaterer til titlen, nemlig: hvad er et menneske. Bag om historien om Andreas’ rejse og den historiske viden vibrerer nemlig det store spørgsmål om, hvad mennesket egentligt er, hvad udgør den menneskelige bevidsthed, og hvad er menneskelighed?
Bag om hele teksten står det klart, at der er noget, som vi mennesker skal have styr på. Vi skal væk fra det evindelige navlepilleri og al vores snak om selvrealisering og tilbage til det helt grundliggende menneskelige – det, som helt basalt handler om at være et menneske. Det er blevet alt for kompliceret, alt for splittet og kaotisk, og vi har som art, som bevidste væsener, glemt det basalt menneskelige. Og det er vigtigt.
Netop dette emne gør Svend Brinkmanns bog rigtig interessant. Det læner sig op ad tidens store temaer om klima, flygtninge, religion og grænser, hvilket gør det endnu mere aktuelt. Det sætter en masse tanker i gang, og på sin vis er det en lettelse at tænke væk fra sig selv og udi det mere alment menneskelige. Hvad er et menneske? Hvad gør mig til et menneske?
One thought on “Svend Brinkmann: Hvad er et menneske”