Artia, 1978
Lyttelæst via Audible
Som en afslutning på mit gensyn med apokalyptisk og dystopisk litteratur genlyttelæste jeg Stephen Kings The Stand. For mange fans står den roman som en lysende fakkel, et fyrtårn, i genren, mange læner sig op ad den, når de skriver, og som altid er det jo et spørgsmål om smag og behag, men som Stephen King-fan er jeg ganske tilfreds med det synspunkt.
Typisk for King er duellen mellem lyset og mørke, det onde og det gode, i denne roman repræsenteret ved en 108-årig sort kvinde og den mystiske, rødøjede Randal Flagg, en djævel i menneskeklæder og cowboystøvler. Det er de dybere lag, der som en usynlig havstrøm bærer fortællingen frem bagom karaktererne og handlingen, stemningerne og følelserne, som fremviser Kings enorme talent for den slags historier.
Mastodontromanen, som tæller over tusinde sider, fortæller ikke bare en hovedhistorie,men også dusinvis, måske endda hundredvis, af små sidehistorier om de mange menneskeskæbner, der afgøres af den dødbringende virus Captain Trip.
Grafisk som altid, skælvende grum og enormt velskrevet, det er King i en nøddeskal, det er brandgod underholdning uden at gå på kompromis med sproget. Jeg læser altid på engelsk, hvis det er originalsproget, derfor valgte jeg også den originale udgave af The Stand her. Men den kræver nogle timers dedikation til høretelefonerne, så sørg for at nyde den over nogle dage med storvask, lange gåture og en hovedrengøring, mens den drævende, dybt amerikanske stemme tilhørende Grover Gardner stjæler al din opmærksomhed.
God læselyst 🙂