Bogen er sponsoreret af forlaget

Oversat af Judyta Preis og Jørgen Herman Monrad
Indbundet bog, 184 sider
ISBN: 9788763854726
Udgivet 2018.11.23 af Rosinante

 

 

“Jeg finder det bedre i rette tid og med hævet hoved at afslutte et liv, hvor intellektuelt arbejde betød den reneste glæde og personlig frihed det største gode på jorden.”

 

 

Monotoniseringen af verden er en oversættelse af et udvalg af essays, taler og interviews, som ikke før har været udgivet i Danmark. Selvom Zweig levede og skrev i mellemkrigsårene har disse tekster ikke mistet deres aktualitet. Mens man læser, får man ind imellem en følelse af, at de kunne være skrevet nu, i disse dage, og med menneskehedens nuværende situation for øje. Turistbusserne er erstattet af charterfly, telegrammet med internettet, men ellers stormer alt endnu frem på den samme bølge af udjævning og fordummende massekultur. Zweig og hans kone begik selvmord, da de i 1942 mente, at nazismen ville brede sig til hele verden og at den europæiske kultur var fortabt. Jeg tænker kun, hvad Zweig ville sige til verden anno 2019?</

Værket er fascinerende læsning, der på en og samme tid begejstrer og deprimerer. For ja, hvor har vores verden lidt mange tab, individualismen, kulturernes egenhed, det historiske præg, den nationale stolthed (ikke at forstå som fodboldbøller og intolerante kulturforskrækkede elementer) og det lokale særpræg. Verden er nu, lige her, sammenflydende og udjævnet på grund af massemedier, forbrug og de korte glæders succes.

Jeg anmeldte på et tidspunkt en Hemingway, hvortil en læser kommenterede: “Jeg ville gerne, men den er for lang.” Jeg tænker, Zweig netop mente den slags tankegang: det nemme overtager for det besværlige, ingen vil anstrenge sig for oplevelserne, ingen vover pelsen eller orker at gøre sig umage for at lære noget nyt eller stå på egne ben.

Zweigs sprog er smukt og flydende. Han mestrer at få sine pointer frem i klare, stærke billeder uden for meget, der kan sløre meningen. Det kryber under huden, og dér bliver det. Det er mesterligt.

Zweig er meget aktuel. Han taler fra en anden tid, men han taler om nu. Hans ord er på ingen måde blevet mindre vigtige. Vi i 2019 kan lære voldsomt meget af hans tankegang, og jeg glæder mig over at have læst denne bog nu. Stå af ræset, besvær dig, lær noget, nyd det ophøjede frem for det nemme, stop masseforbruget og vær til. Det skal kunne mærkes, før det gør en forskel.

Køb den her . Læs den, før du flyder med strømmen.