Reklame: Bogen er sponsoreret af forlaget
Forlag: Lindhardt og Ringhof
Oversætter: Rasmus Hastrup
Udgave: 1
ISBN: 9788711915929
Sprog: Dansk
Originalsprog: Engelsk
Originaltitel: Talking to Strangers
Sider: 400
Udgivelsesdato: 04-03-2020
Format: Indbundet

Samtaler med fremmede er en samling af Paul Austers essays skrevet mellem 1967 og 2017.

Paul Auster er kendt som en dygtig forfatter og litterat, gift med den lige så talentfulde Siri Hustved. I denne samling af essays får man lov til at lære ham endnu bedre at kende gennem hans syn på litteratur, politik, samfund og minder.

Se min anmeldelse af en tidligere udgivelse her: Paul Auster: Brooklyn Dårskab

Titlen Samtaler med fremmede refererer til tanken om, at litteratur er en samtale mellem forfatter, tekst og læser. Litteraturen inviterer læseren ind i en anden verden, et andet perspektiv og en meningsudveksling, der har evnen og kraften til at ændre ens verdenssyn. Grundet hans kærlighed til litteratur handler de fleste af teksterne om litteratur og forfattere, men de har alle den personlige vinkel, der gør, at man som læser får lov at træde ind i Austers personlige univers.

Og det er netop det personlige, der er i centrum: menneskets blik på verden, menneskets væren i verden og menneskets udtryk for verden. Og ikke mindst menneskets sult efter historier – det, der gør mennesket til menneske.

“Ikke desto mindre er jeg ret optimistisk med hensyn til romanens status og fremtid. Tal spiller ingen rolle, når det handler om bøger – for der er kun én læser, hver eneste gang er der kun én læser. Det er forklaringen på romanens sære magt, og grunden til, mener jeg, at den aldrig vil dø ud som form. Hver roman er et ligeværdigt samarbejde mellem forfatteren og læseren, og det er det eneste sted i verden, hvor to fremmede kan mødes og med det samme være på ganske intim fod med hinanden. Jeg har brugt mit liv på samtaler med folk, jeg aldrig har mødt, folk jeg aldrig vil lære at kende, og jeg håber at kunne fortsætte med det, indtil den dag, hvor mit hjerte holder op med at slå.”

Samtaler med fremmede er en inspirerende, dyb, overraskende og nærværende samling af tekster, som inviterer læseren ind i Austers tanker og sjæl, og det er et spændende sted at befinde sig.

Hvis man i forvejen er fan af Auster, er det ren fryd at læse hans essays, som er så mesterligt oversat af Rasmus Hastrup, og er man ny i hans verden, kan det kun føre til et livslangt og kærligt bekendtskab.