Reklame. Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget.

Forlag: Lindhardt og Ringhof
Udgave: 3
ISBN: 9788711691243
Sprog: Dansk
Originalsprog: Engelsk
Originaltitel: The New York Trilogy
Sider: 352
Udgivelsesdato: 31-03-2021
Format: Indbundet

Jeg stødte for første gang på Paul Auster, da jeg begyndte at læse litteraturvidenskab på Syddansk Universitet. Jeg kan huske, at jeg dryssede rundt i universitetets boghandel og studerede de mange forskellige titler, da jeg faldt over en lille, grågrøn sag ved navn The New York Trilogy. Forsiden alene, det dystre højhus med de sporadisk oplyste vinduer, var nok til at sælge bogen til mig. (Ja, forsiden tæller!) Få sider inde i værket, som jeg med det samme begyndte at læse i en af de gammelkendte, blå sofaer på gangen, var jeg hooked.

Værket er et festfyrværkeri af postmodernisme blandet med krimi og en solid spandfuld filosofi. Det handler om identitet, om intertekstualitet, om at skabe mening mellem menneske, verden og værk. Og så er der en vis indadskuen fra Austers side, som han viser frem ved at lade sin karakterer skrive, og ved at lade dem kæmpe med, at deres ord fejler på den vis, at de ikke formår andet end at distancere sig selv fra verden med dem.

De tre noveller kredser om tilfældet og altings mulighed. De efterlader os med åbne slutninger uden konklusion og med en følelse af ikke rigtigt at vide, hvad der lige skete. Novellerne er lag på lag af indre referencer, overlap og hentydninger, og det føles som at være fanget i en mørk labyrint uden helt at være sikker på, at der rent faktisk er en slutning og et lys et sted for enden af de snævre gange. Der er ingen endegyldig udsigelse, men alligevel fortæller Auster med en utvetydig fremdrift og et så lækkert sprog, at det er værd at dykke ned i mørket igen og igen. New York Trilogien er et værk, jeg vil vende tilbage til med jævne mellemrum; en af de bøger, man aldrig bliver færdig med.