Bogen er sponsoreret af forlaget
Forlaget Gyldendal
ISBN: 9788702227666
Udgave: 1
Udgivelsesdato: 28.01.2019
Sideantal: 256
Oversætter: Emine Leyla Tamer

Orhan Pamuk er en fantastisk fortæller på den klassiske, farverige og fabelagtige måde. Han er ganske fortjent vinder af Nobelprisen i litteratur.

Den rødhårede kvinde beviser Pamuks værd som forfatter. Romanen er på én gang uhyggeligt simpel med en historie om en ung mand, der tjener til sine universitetsstudier ved at arbejde som en brøndgravers assistent en sommer, der sker et uheld, en forelskelse og en læring, og derfra vokser han op og skaber sit eget liv, indtil ringen sluttes, da han lærer om brøndgraverens skæbne. Men så kommer lagene…

Klassisk wienerbrød skal have 144 lag. Jeg tænker, at Pamuk skriver ud fra samme lækre opskrift. I hvert fald skal der en længere afhandling til at beskrive de dybder, der er i hans værk. Vel meget passende, når kernesymbolet er brøndgravning…

Et andet stort tema er far og søn-forholdet. Det starter med hovedpersonen Cems forhold til sin far, så til sin mester, så hans eget barnløse forhold og besættelse af Ødipusmyten og endelig historien om den søn, han alligevel fik.

Alle lag er smukt indpakket i Pamuks overdådige fortælleteknik. Blandingen af det moderne, det orientalske, en utrolig viden om historie og mennesker samt en farvelade af et sprog gør romanen til en lang nydelse.

Den skal sippes som varm te, så funkler den. Sådan er Pamuks stil. Langsom, detaljeret og kraftfuld i smagen. Den griber fra starten og holder dig i sin favn, ind til det sidste punktum er sat.

Jeg må dog indrømme, at historien blev lidt tung i midterpartiet. Beskrivelsen af Cems jagt på myterne tynger historien noget og gjorde det lidt svært at holde ved. Men starten og slutningen står stadig yderst stærkt og gør værket til en stjerne på den litterære himmel. For sådan er Pamuk.

Køb den her. Læs den før den gamle brøndgraver.