Reklame. Bogen er et anmeldereksemplar.

Oversætter: Anders Juel Michelsen
Forlag: Svane & Bilgrav
Udgave: 1

ISBN: 9788793752665
Sprog: Dansk

Originalsprog: Engelsk
Originaltitel: The Midnight Library
Sider: 288
Udgivelsesdato: 11-11-2021
Format: Indbundet

Hvis du ikke har læst den, så gør det nu. Hvis den ikke er på din alenlange TBR-liste, så skriv den på. Midnatsbiblioteket er en stærk og smuk fortælling om det at være ensom og forbitret, om at føle, at man lige så godt kan opgive det hele, at man på den mest umulige vis har foretaget alle de forkerte valg i sit liv.

Med temaer som ensomhed, dårligt selvværd, sorg og tab har Matt Haig skrevet en ligning over det, som alle mennesker før eller siden står overfor: gjorde jeg det rigtige? Det er en modvægt til Instagramlivets glittede overflade, de uendelige sammenligninger med effektive filtre og det perfekte livs vrængende spejl.

Og hvem skal kunne svare på, hvad der er rigtigt? Det kan Midnatsbiblioteket.

Nora begår selvmord, og i mellemrummet mellem liv og død befinder hun sig på et bibliotek, der rummer alle udgaver af hende selv, hvis hun hvert øjeblik i sit liv havde valgt anderledes. Hvad, hvis hun ikke havde opgivet sin svømmekarriere, hvad, hvis hun havde giftet sig med ham, hun valgte fra, etc. I et vaklende øjeblik får hun lov at opleve alle sine hvad hvis’er.

Haig formår at beskrive et menneske på sit yderste, men også et menneske, der formår at få et indblik i sig selv, som er de færreste forundt. På smukkeste vis udfolder han alle de versioner af et menneske, der kan opstå, hvis livet tager andre drejninger. Det er virkelig dygtig gjort, og man bliver voldsomt grebet af Noras mange skæbner, og det valg, hun endelig tager. Og det, hun mister.

Hvert sekund af dagen indtræder vi i et nyt univers. Og vi bruger så meget tid på at ønske, at vores liv var anderledes, sammenligner os selv med andre mennesker og andre versioner af os selv, når de fleste liv i virkeligheden indeholder grader af godt og grader af dårligt.” (…) “Der findes mønstre i livet … Rytmer. Vi er fanget i ét liv, og her er det så let at forestille sig, at perioder med tristhed eller tragedier eller fiasko eller frygt er et resultat af denne særlige tilværelse. At de er et biprodukt af at leve på en bestemt måde, frem for bare at leve. Jeg mener, det ville have gjort ting langt lettere, hvis vi forstod, at det er umuligt at leve på en måde, der gør dig immun over for tristhed. Og at tristhed er en iboende del af det stof, som lykke er gjort af. Man kan ikke få det ene uden det andet. De findes selvfølgelig i forskellige grader og størrelsesordener. Men der findes intet liv, hvor man kan befinde sig i en tilstand af ren lykke i al evighed. Og at forestille sig, at der gør, skaber kun mere ulykke i det liv, man er i.”

Matt Haig – Midnatsbiblioteket

Haigs univers er flertydigt, ligesom de mennesker, han beskriver, det lille barns tilknytning, og de mange toner, der er i voksne mennesker. Livet består af uendelige nuancer, og et menneske kan ikke vokse op eller leve et liv uden omkostninger og tab. Det gør ondt, men det gør ondt med en forståelse af, at alle valg samtidig er fravalg. Og forståelsen af, at intet menneske kan leve livet alene. Jeg elsker de spirituelle undertoner, der aldrig får lov at vokse til dogmer, forestillingen om biblioteket som et livsarkiv, de parallelle verdener, der dog aldrig drukner menneskets fylde. Det er så livsklog en bog med så stort et hjerte, at den bør læses af alle, der har lidt ondt eller trænger til et løft og et lysstrejf. Det er lige netop denne form for visdom, der kan virke som en tryg bøje, når det hele er lidt håbløst og uoverskueligt.

Midnatsbiblioteket får mine allervarmeste anbefalinger.