Reklame. Bogen er sponsoreret af forlaget.
Forlag: Lindhardt og Ringhof
Udgivelsesdato: 16/06/2020
ISBN: 9788711918210
Indbinding: Indbundet
Sprog: Dansk
Oversætter: Lisbeth Møller-Madsen
Originalsprog: Engelsk
Udgave: 4
Oplag: 1
Sidetal: 592

Margaret Atwood er en ganske uforlignelig forfatter, og hun er endnu mere uforlignelig til at portrættere kvinder, kvinders psyke, kvinders mentalitet og alt det, der foregår under overfladen.

Lindhardt og Ringhof har genudgivet Atwoods Røverbruden, som første gang udkom i 1993. Atwood har fået stor og velfortjent fornyet interesse efter HBO-serien The Handmaid’s Tale, som mange har set, selvom de aldrig før har læst Atwood. Forhåbentligt driver serien dem til bøgerne nu.

Røverbruden er endnu et mesterværk fra Atwoods hånd. Den handler om kvinder, kvinders indvirken på hinanden, deres fællesskab og samvirke. Den handler om, hvordan kvinder giver for meget, for lidt, hvordan de påvirker deres omgivelser med selvopofrelse, påtvungne roller og skæve vinkler på mænd. Hvordan kvinder kan ødelægge alt i forsøget på at gøre det så godt, når de skal leve op til egne forventninger og de forventninger, de tror, andre har til dem.

Titlen Røverbruden refererer til eventyret Røverbrudgommen af Brødrene Grimm. I den historie lokker en røverbande unge kvinder hjem til sig, hvor de slår dem ihjel og spiser dem. En ung kvinde, der er på vej til at blive gift med røverlederen, afslører røverne og får hele banden henrettet. Atwood vender det hele på hovedet ved at lade karakteren Zenia være røverbruden, men i stedet for at være den gode, er hun den, der rent metaforisk lokker de andre i fordærv.

Zenia stjal sine veninders mænd, den ene efter den anden, og ødelagde således deres forhold. Hun løj så elegant, at ingen af veninderne turde sige hende imod, men nu, hvor hun er død, kommer det hele frem. De tre veninder, der er tilbage, mødes stadig til en månedlig frokost, og de skyder  skylden for al deres elendighed på Zenia, men ingen af dem indser, at de faktisk lever i elendighed på grund af deres egen blindhed.

Zenia bliver et spejl for veninderne, ligesom historien er et spejl for læseren. Det er mesterlige udformet af Atwood, som med Røverbruden leverede endnu en fantastisk roman fyldt med stærke karakterer, humor, sarkasme, alvor og et sprog, der er så stærkt, at det er en fryd at læse. En glædelig (gen-)læsning med en masse på hjerte.