Reklame. Bogen er et anmeldereksemplar.

Udgivelsesdato: 08-04-2022

ISBN13: 9788794215732

Forlag: Byens Forlag

Format: Hæftet

Udgave: 1

Originalsprog: Dansk

Forholdet mellem arv og miljø i relation til dannelsen af vores personlighed er en stadig diskussion, men faktum er, at vores forældre og vores barndom har en enorm påvirkning på os resten af livet.

En dag med gode hensigter er Louise Rams’ debutroman, og i den fortæller Rams om sin opvækst i en lille by i Nordjylland i 1980’erne, om en tilsyneladende forholdsvis normal familie udadtil og om alt, der var helt forkert indadtil. Familien ejer et vognmandsfirma, og forældrenes hverdag er fyldt op med arbejde. Moren passer telefon og kontor, mens far ofte er ude at køre. Det lyder helt normalt, men under overfladen er virkeligheden ikke helt så pæn og poleret.

De gode hensigter er aldrig nok, deraf titlen og deraf den erfaring, man får med sig hen ad vejen. De sår, man får i barndommen, bliver til ar, der aldrig helt forsvinder, hvilket betyder, at de enorme svigt, som hovedpersonen oplever, sidder dybt i hende, da hun som voksen forsøger at have et forhold til sin mor.

En dag med gode hensigter er en dyb fortælling. Louise Rams skriver inderligt og stærkt, og det er tydeligt, at det er ord, der er fundet langt derinde, hvor det gør rigtig ondt. Romanens kerne er mor. En mor, der ikke lever op til sit ansvar som mor. En mor, der er fanget i et liv, hun ikke ønsker sig, og som i sit flugtforsøg, svigter det allervigtigste, nemlig sine børn.

Romanen skifter mellem nutid og barndomserindringer, og folder langsomt livet ud. Fikspunktet er nutiden, hvor den voksne hovedperson sammen med sine døtre besøger moren i et sommerhus. Der er ikke meget, der har ændret sig siden barndommen, og sårene, der blev skabt, kan ikke læges. Det præger det voksne forhold, forholdet til børnebørnene og hovedpersonen, der prøver til, men aldrig lykkes med at komme udover morens manglende evne til at indse egne fejl. Hemmeligheden har sat dybe spor i hovedpersonen, og dens tyngde ender med at være ubærlig.

En dag med gode hensigter er en fortælling om svigt, ensomhed, skam og vrede. Det er barnets øjne på den voksne, der ikke formår at bære sit ansvar, og det er barnets ensomhed i en verden, hvor det, der burde være det allermest trygge, er noget, man slår sig på. Louise Rams fortæller en dyb og sårbar historie om en kamp, der ikke kan vindes, og om sår, der ikke kan læges.

Louise Rams er kommet med en smuk og vigtig debutroman, der afdækker menneskets allerinderste, det, som vi alle kæmper med på hver sin måde, når vi forlader barndommen og ungdommen og selv skal være dem, der kan og vil bære andre frem. Romanen er smukt skrevet og bærer præg af de dybe følelser, der har skabt den, i både form og sprog. Den veksler fint mellem fortiden og nutiden med vægt på, hvordan forholdet mellem mor og datter bliver sat, og siden modnes, men ikke ændres, til trods for de altid gode hensigter.

En dag med gode hensigter er en stærk debutroman, og det bliver spændende at se, hvad Louise Rams byder ind med næste gang.