Oversætter: Siri Nordborg Møller
Forlag: Jensen & Dalgaard
Udgave: 1
ISBN: 9788771514841
Sprog: Dansk
Originalsprog: Finsk
Originaltitel: Kadotus
Sider: 148
Udgivelsesdato: 12-05-2020
Format: Hæftet

“I legetøjskassen er der en babydukke i ægte størrelse, som en gang imellem begynder at græde for sig selv. Jeg ved ikke, hvordan det kan lade sig gøre, når ingen rører ved den, og batterierne allerede for længe siden er løbet tør.”

Fortabelsen er et hittegodskontor, hvor ting ikke vurderes eller undersøges. Her arbejder vores navnløse fortæller. Det er bare et sted, hvor fortabte ting bliver stedt til hvile og sjældent savnes. Alle ting har en ukendt historie, lidt ligesom mennesker, og det er disse historier som Krohn fortæller i sin bog.

Livet, som skildres, er lige så rodet, uhåndterbart og svært at vurdere ligesom tingene på et hittegodskontor. Det liv, som beskrives er let kaotisk, svævende og flyvsk, rodet.

Det hele fremstår lidt surrealistisk og fantastisk på den ordrette måde. Det efterligner livet, som er uforudsigeligt, til tider magisk og oftest ganske svært at greje.

Krohn har samlet sine historier, kaldt det en roman og sat dem pænt ind i en ramme, alligevel er det særskilte historier, dog foregår de samme aften, og hver for sig fremviser de ovennævnte kvaliteter ved livet. Fortællingerne opstår i de ting, der frembringes til fortabelsen, til hittegodskontoret, en blyant, en sko, et jeg digtes frem, og historierne lever med fingerkys til Kafka og hele det surrealistiske rum.

Krohn fremtryller ren magi, noget let grotesk, fabulerende og samtidigt ufatteligt meningsfuldt, fordi det har så meget at sige og mennesker og om livet. Sproget er uovertruffent, rent, fint og levende og skriver en stemning frem som bliver siddende længe efter. Historierne nydes bedst som god chokolade, en lille bid af gangen og ikke for meget på én aften. De skal have lov at sidde, give eftersmag og eftertanke, så hele paletten kan tages ind.