Bogen er sponsoreret af forlaget

Forlaget Arabesk, 2016

Det har tordnet hele natten og det meste af formiddagen. Regnen har silet, frisk og levende og har medbragt en vågenhed til verden. Som et koldt, vådt kys på øjenlågene. En dryppen af væde og let kølende vind. Muligheden for at trække vejret dybt.

Og sådan en dag har jeg læst Kristian Himmelstrups novellesamling Små skred og tænkt, at de på samme måde som tordenskyllene igennem timer er forfriskende, levende og oprørende på deres egen måde.

Her er intet dyssende eller trivielt, det ene jordskred frembragt af tordenbrag og skybrud tager det andet, og snart er du ombragt, nedbragt og nedlagt af et tungt lag af litterær overvældelse. Du gisper, prøver at kæmpe dig fri, men det er umuligt. Du må vente, lade småsten og grus løsne sig lidt efter lidt, indtil du atter kan trække vejret. Nu sidder minderne om novellerne tilbage som kaktuspigge, men de svider på den gode måde.

De små skred, den lille sten, der starter katastrofen, som opsluger en landsby er også det lille skred, der kan ske i et menneske. Novellerne her giver et klart omend let skræmmende indblik i, hvordan det lille skred i et menneske kan føre til handlinger, der er svære at forstå, hvordan en lille forandring kan føre til en nærmest katastrofal ændring i psyken. Det er mesterligt udført.

Kristian Himmelstrups noveller er knivskarpe, levende og fyldt med Kinder überraschungs af den voksne slags. Det er ikke blid og sukret mælkechokolade, men hardcore litteratur af den slags, som du bliver både klogere og mere voksen af.

Bliv klog før din medstuderende. Køb bogen her.