Reklame. Bogen er et anmeldereksemplar.

Forlag: Forlaget Arabesk
Udgave: 1
ISBN: 9788793819139
Sprog: Dansk
Originalsprog: Dansk
Udgivelsesdato: 05-05-2022
Format: Hæftet

Pio er fortællingen om Louis Pios liv på godt og ondt. Manden, der fremstår som en lidt mytisk skikkelse, efterlod et stærkt aftryk både i egen generation og i eftertiden. Kristian Himmelstrup har påtaget sig opgaven at fremtrylle et menneske gennem tekst, og det er lykkedes ham virkelig godt. Pio kæmpede for sine idealer, og han betalte den allerhøjeste pris.

Kristian Himmelstrup formår at indfange manden bag historien, det ægte menneske og de tanker og vilkår, der formede hans livsbane. Det er fascinerende læsning, og man sidder tilbage med en langt dybere forståelse af alt det, der ligger bag et menneskes valg og ansigt udadtil. Tingene er aldrig sort-hvide, og verden kan ikke opdeles i godt og ondt. Selvom et menneske måske har det skønneste ideal, er det ikke altid, at livet går så let.

“Augusta har opgivet ham, og han har til dels opgivet sig selv. Noget er gået i stykker indeni, og han har ingen idé om, hvordan han skal reparere det. Summen af modstand overgår nu både hans virketrang og idealisme og har gjort ham vegetativ, med rigelig tid til at kontemplere og reflektere, men uden initiativ til at omsætte tankerne til handling.”

Kristian Himmelstrup – Pio

Romanen Pio er gribende, klog og velskrevet. Den giver et dybt indblik i et stykke dansk historie og ikke mindst i et menneske, der kæmpede med næb og kløer for sin drøm.

Fra forlaget:

PIO er en roman om Louis Pio, som startede Socialistiske Blade, lagde grunden til den danske arbejderbevægelse (og dermed Socialdemokratiet), men hurtigt måtte flygte til Amerika    Det er 5. maj, 1872. Louis Pio sidder i en celle på Nytorv og venter på en retssag, der vil sende ham i isolationsfængsel i flere år. Hans forbrydelse er, at han har indkaldt til et folkemøde på Nørre Fælled.  Opholdet i fængslet bliver dyrt, og han overlever kun, fordi man ikke vil forære arbejderne en martyr. Romanen følger Pios kamp i fængslet, siden i arbejderbevægelsen og endelig i Amerika, hvor han forsøger at bygge socialistiske kolonier. Han vil stadig forandre verden til det bedre, kæmpe for arbejderne, sikre kvinderne ligestilling, men hvor meget er idealisme, og hvor meget er selvbedrag? Og oveni er der hans kæreste Augusta, som også kommer til orde i romanen og har sin helt egen dagsorden, der bl.a. involverer geniale børn og Georg Brandes.  PIO er en afviklingshistorie om et liv, der ikke vil lykkes, men det er også en biografisk roman om en ener, der skubbede til udviklingen herhjemme, kæmpede for forandringer og basale menneskerettigheder og blev mødt af indædt modstand fra et ungt demokrati, der greb til politispioner, skueprocesser, fængsel og bestikkelse for at slippe af med samfundsfjenderne.