“You can’t wait for inspiration. You have to go after it with a club.” ~Jack London

Som redaktør, som forfatter og generelt som en, der interesserer sig for at skrive støder du tit på andre skrivende, der desperat søger inspiration. De findes i Facebookgrupper, på forskellige fora, i skriveklubber, til foredrag og alle andre steder, hvor skrivelystne mennesker kommer. “Hvis bare inspirationen ville komme, når jeg har tid,” hører jeg ofte. “Når jeg så har allermest travlt, så er den der …” Den. Den berømte, pragtfulde idé, den bevingede inspiration, musen. Lige der midt i mødet, i søvnen, i brusebadet, på vej til konfirmation. Men hvorfor ikke, når du har tid til at skrive? Hvordan fanger du den ind, når det er tid?

Jeg har dog mange gange sagt, at inspiration ikke er noget, der kommer flimrende ind på glitrende vinger. Inspiration skal arbejdes frem, og det kan snildt gøres, når der er tid til at skrive. Der er flere metoder til, hvordan du kan grave inspirationen frem, når den skal bruges. Her er et par af dem:

  • Almindelige samtaler. Ring til nogen. Besøg nogen. Og lyt på en helt anden måde end du plejer. Læg mærke til de små ting. Er der noget, der undrer dig ved din samtalepartner? Et udtryk, en mine, deres gestik. Bid mærke i detaljerne. Du kan også bare stikke ind i 7/11 efter en pose lakridser og lægge mærke til ekspedienten eller de andre i køen med dine nye detektivøjne. Sig noget til dem, før en kort samtale (eller en lang). Noter alle detaljer fra påklædning til betalingsmetode, ansigtsfarve, hvilken plastikpose de har med. Dyk helt ned i det, og mærk så inspirationen komme.
  • Almindelige ting. Undersøg, hvordan almindelige ting virker helt ned i detaljen. Ja, der kommer vand ud af hanen, når du drejer på den, men helt ned i detaljen: Hvordan kommer det op i rørene, hvordan sidder rørene sammen, hvor leder de hen, hvor store er de. Eller kaffemaskinen. Eller Rukolåsen. Leg nørd. Undersøg det, til du ved alt om det. Så trigger du det rigtige sted i hjernen.
  • Gør ting anderledes, end du plejer. Gå en anden vej, sæt dig på en anden stol, brug den anden hånd, tag anderledes tøj på. Skub din hjerne ud af rutinen ved at ændre almindelige vaner. Drik noget andet, sid anderledes, gør noget nyt, og så vil elektriciteten komme.
  • Sæt en ny slags musik på. Hører du normalt radio? Pop? Keyboard Klaus? Sæt noget helt anderledes musik på og lyt til det, sådan rigtigt. Sæt dig ned, luk øjnene og lyt. Tænk over, hvem der lytter til denne slags musik, se dem for dig. Hvem er de? Hvordan er deres liv? Hvordan ser de ud, hvordan taler de. Alt ved dem. Mærk så energien.
  • Rollespil. Bliv til en anden person. Igen ændrer den anderledes metode din hjernes elektricitet, og du vil opleve, at der pludselig er energi på kreativiteten. Lad som om, du er en anden, ændr dit tøj, din stemme, din måde at gå på. Se for dig, hvem du er, mærk det i din krop, forestil dig alle detaljer ved denne person. Deres navn, alder, hvor de bor, deres familie, venner, job. Bliv ved, indtil det føles ægte, som en del af dig. Og skriv så.

Disse teknikker er alle skabt til at omdirigere hjernens rutinefrekvenser og starte kreativiteten, også kaldet inspiration. Prøv dem af og se, hvilken der virker for dig. Og god skrivelyst!