Gyldendal,  2014
Lyttelæst via Bookmate

“Mennesket er født frit, og overalt ligger det i lænker.” Det skriver Rousseau, og Morten Pedersen har lært det udenad.

Ikke et men, det er et og, der binder de to sætninger sammen, og det har stor betydning. Er det overhovedet muligt for et menneske at være frit? Det er spørgsmålet, der mere eller mindre skjult forfølger den unge mand gennem livet fra den fredelige opvækst i Norge til studenterlivet i København og videre til sit virke som præst i Grønland, hvor alt falder fra hinanden. Et menneske er, hvad det er, det kan ikke ændres, men hvad skal man så stille op, når det er ens job at omvende hedninge til kristne? Og hvad betyder denne menneskelige overenskomst, denne sammenhængende frihed i lænker, for et menneske i Grønland i forhold til en præst fra Danmark?

Kristendommen har gjort mennesket trist. Hedningene er og var glade og sprudlende. Er det sandt? I følge Profeterne i Evighedsfjorden er det, hvad Danmark har givet Grønland. Romanen omhandler det kontrastfyldte kulturmøde mellem Danmark og Grønland, som på mange måder ligner de andre kulturmøder, der har været mellem kristne og såkaldte hedninge; ikke med noget godt som følge. Ganske sigende brydes de ti (elleve) bud også et efter et gennem romanens anden halvdel

Morten Pedersen, som senere kalder sig Falck, romanens fortæller, forsøger hele tiden at være noget andet end det, han er. Han skifter nationalitet, navn, studie, bryder forlovelser, flygter og ender i elendighed og søger blot at komme tilbage til Grønland, hvor han meget kort oplevede en form for harmoni sammen med kvinden, som kaldes enken. Danmark står i brand, næsten bogstaveligt, med den store brand i København, Morten har mistet al tro på sig selv og sit liv, men netop dette endelige, symbolske tab af alt gør, at han kan vende retur til Grønland.

Kim Leine er en forrygende fortæller, og sproget i romanen er fængende godt. Dette var min debut med Leine, men det bliver bestemt ikke den sidste roman af ham, som jeg læser. Grønland står levende for mit blik, personerne kravler let under huden og helt ind i hjertekulen og historien i sig selv er både gribende og lærerig. Jeg kan kun sige: Kast dig ud i det – du glemmer alt omkring dig.

Køb den her!

 

20180910_083210