Bogen er sponsoreret af forlaget
Forlaget Batzer & Co, 2009

Jeg blev fan, da jeg læste Fisk har ingen fødder. Jeg er stadig fan efter at have læst Sommerlys, og så kommer natten. Jeg tvivler på, at der kommer en dag, hvor jeg ikke længere er fan.

Det er vigtigt, synes jeg, at litteratur, gode bøger, rører noget i dig, når du læser dem. De skal så at sige gøre en forskel, skabe en bølge, skabe uro og gøre, at du ser op fra din læsning og kigger dig omkring med nye øjne.

Stefánsson har denne evne, denne magi, i sine ord. De river sig løs fra siderne og bevæger sig ind i læseren som en strøm af kraft og energi, og derinde bag brystkassen, omkring hjertet, ned langs rygraden skaber de en forandring, de rykker noget, de ændrer noget, et strejf af forfatterens magi, en anden verden, blandet sammen med dit kød, blod og knogler.

Jeg er fan af Stefánsson, af de magiske ord og deres evne til at rykke min verden. Jeg er fan af litteratur, af den evne, den kraft, det er at være i stand til at rykke et andet menneske, gøre en forskel, forandre noget. Jeg er fan af, at det, du skaber, sætter et aftryk i andre mennesker og den verden, du lever i. Jeg er fan af, at det betyder noget, at det gør noget. Det behøver ikke vælte hele verden, men det skal række ud, og det skal kunne mærkes.

Sommerlys, og så kommer natten er fortællingen om et lille samfund, de forskellige beboere samlet i en landsby langt fra pulserende liv og civilisation. Der er gårde, huse, en grill, en brugs og et slagteri. Alle kender hinanden, alle følger med i hinandens liv, og der sker intet udover et årligt bal eller to … og så alligevel.

Alt det, der sker bag maskerne, under huden, bag gardinerne; det skriver Stefánsson, og han skriver det fænomenalt godt. Personerne træder op fra siderne og vader direkte ind i dit liv, og du kan ikke slippe dem igen. Det er så godt.

Sommerlyset spiller i ordene, mellem sætninger, fra den ene side til den næste. Du mærker sneens knirken under dine støvler, du hører larmen fra Tekla, når du passerer forbi, og du kender sorgen i Benedikts øjne, finder forståelse for Jónas’ malerier, møder op til foredragene alene for at se de perfekte former bag den sorte kjole, som alle begærer.

Du kender dem allesammen, fordi hver eneste person er så forbandet menneskelig, at det må være virkeligt. Det kan ikke være fiktion. Her er ingen perfektioner, ingen skurke, bare mennesker, og de lever i sommerlyset, undtagen om natten. Her er forelskelsens rus, her er sorgen. Her er nattens ensomhed, stilheden, der som en dræbende tunghed lægger sig over dit liv, her er det kaos, der sendte dig ud og afsted, langt fra dit hjem. Her er uendeligheden, tætheden, det fjerne og det nære i et sanseligt begejstret sammensurium. Jeg elsker det.

Alt fra Stefánssons hånd står nu på min liste.

Du skal læse den.

Køb den her, før alt er udsolgt.

 

20180619_151818.jpg