Reklame. Bogen er et anmeldereksemplar.

Forlag: Forlaget Arabesk
Udgave: 1
ISBN: 9788793819108
Sprog: Dansk
Sider: 300
Udgivelsesdato: 03-03-2022
Format: Hæftet

Konsekvenserne taler vi om i morgen er en samling af Jan Sonnergaards debatter, artikler og en novelle. På sin vis stritter teksterne i alle retninger, men de samler sig i et lysglimt af en person, der virkelig havde noget på hjerte, og som på ingen måde var bange for at fortælle resten af verden, hvad det var.

Når man læser denne ‘jantologi’ sidder man tilbage med den tanke, at her var virkelig et menneske, der evnede at råbe højt, og man sidder og tænker, at det virkelig er noget, vi mangler i 2022.

Jan Sonnergaard var et menneske, der bredte sig lidt ud over det hele og frit stillede sin egen person til skue. Med Radiator fra 1997 indtog han talerskamlen, og han brugte den flittigt, og han trådte langt, langt væk fra det lidt afskærmede og tilbageholdende liv, som mange lever i vores tid; det liv, hvor man sørger for at vise det pæne frem, pudser facaden, vejer sine ord og er uendeligt forsigtig med ikke at træde nogen over tæerne.

Sonnergaard sjokkede løs uden at bekymre sig det mindste om den slags … og så alligevel, for han sørgede samtidig for at tale for dem, der ikke kunne råbe særlig højt. Han skriver om samfund, om mad, om sig selv, om musik, om tanker, liv og sjæl, om alt det, der betyder noget for et menneske. Og han skriver uden filter og polerklud. Der er noget råt og ægte smukt i teksterne, der kun kan begejstre.

Der er noget ved denne fandenivoldskhed, der giver mig lyst til at genlæse Finn Søeborg og Michael Strunge, giver mig lyst til at skrue op for Kim Larsen og favne det samfundskritiske, de svages beskyttere og udfordrerne af de magthavende. Jeg drømmer om revolution og oprør, og jeg tænker, at netop dette burde være en fast bestanddel af alle menneskers ungdom (og måske især senere-dom?) Det udfarende og bidske, det lidt tankeløse, det så-stå-pokker-i-det-hele-og-tag-jer-nu-sammen-og-gør-noget-ved-det. Vores pæne Instagramliv, hvor vi er så bange for at træde nogen over tæerne og sige det forkerte, kunne godt tåle en Jantologi eller to i årets læserepertoire.

Respekt til Forlaget Arabesk for denne udgivelse! Det hele behøver vel ikke være så pænt? Nogle gange får man virkelig bare lyst til at råbe højt.