Reklame. Bogen er sponsoreret af forlaget.
Udgave: 1
ISBN: 9788702295535
Sprog: Dansk
Sider: 439
Udgivelsesdato: 15-04-2020
Format: Hæftet

Det er lidt som juleaften, når Ib Michael udgiver en ny roman. Sandheden om Lucy markerer samtidig forfatterens halvtredsårsjubilæum siden hans første udgivelse. Hans første bog En hidtil uset drøm om skibe blev udgivet d. 15. april 1970, og imellem disse to udgivelser ligger en imponerende række af bøger, der favner verdener, drømme, ekspeditioner, barndomsminder, opdagelsesrejser, byliv og meget mere; et helt katalog af liv, virkelige og uvirkelige, der alle er skrevet frem med Ib Michaels skønne, musikalske og farverige sprog.

I onsdags, da Sandheden om Lucy blev udgivet, blev Ib Michael interviewet på Gyldendals Forfattermorgen derhjemme. Du kan se videoen her. Jeg kiggede naturligvis med, og som altid blev jeg benovet over Ib Michaels evne til at indfange det væsentlige i alting. Senere samme dag gik jeg i gang med at læse bogen.

I interviewet talte Ib Michael om digte, om nødvendigheden af digte og om, hvordan han hver dag memoriserer nogle linjer af et digt, som han derefter går ud i verden med, mens det igennem dagen danner bølger i hans hjerne. Digte skal ikke forstås, sagde han. Digte er musik.

Og Ib Michaels romaner er musik. I midten af kompositionen er der nogle karakter. Tilsammen danner de et mønster, en melodi, i deres relationer og udvekslinger, denne melodi tager de med sig ud i deres historie, i selve fortællingen, og skaber et større tema hen over melodien. Det er smukt, det er fængende, og det er umuligt ikke at blive opslugt af det.

Ib Michael leger med den påståede virkeligheds grænser. Der er mere end denne fysiske verden, mere end menneskets sanser, og dette mere findes i sprækken mellem sprog og sanseverden, i hjernens hvide pletter og der lige uden for bevidstheden, hvor vi aner et noget uden at kunne nå det.

Sandheden om Lucy berører verden, som den er i dag, menneskets søgen efter mening og oprindelse, klimaets krise, volden, terroren og manglen på virkelige eventyr. Jorden er erobret og udpint, og der skal dykkes dybt efter hemmelighederne.

Alt det, vi kalder virkeligt, er lavet af ting, der ikke kan betragtes som virkelige,” citerer han Niels Bohr, og han lader sine karakterer Igor, Lucy, Snehvide, Salmedigteren o.m.a fortælle en verden, hvor grænserne kan bøjes og alting kan sættes i perspektiv. Centralt er kærligheden mellem mennesker, det at kunne række ud og nå en anden, og ud fra dette centrum breder sig menneskets historie, klodens tilstand, civilisationens udvikling og et ræs af en historie, der starter som en piblende kilde og ender som et tordnende vandfald.

Jeg glæder mig allerede til den næste …