Gyldendal, 2017
Lyttelæst via Bookmate

Yeong-Hye gør ikke noget væsen af sig. Det er det første, hendes mand bemærker ved hende. Hun har ingen ønsker, ingen krav, ingen konflikter. Der er ingen bølger overhovedet i deres ægteskab. Alt er stille, hun er den perfekte koreanske kone, lige indtil hun på grund af en drøm bestemmer sig for, at hun vil være vegetar.

Og her begynder den fantastiske fortælling om Yeong-Hye og hendes tre slægtninge, der på hver deres måde oplever et usædvanligt oprør i familien. Yeong-Hyes valg fremtvinger reaktioner og minder i dem alle, som ændrer deres liv drastisk. De er opvokset i Sydkorea i det stærkt patriarkalske og ærekære samfund, og psykisk sygdom er en voldsom skam. I forsøget på at tvinge Yeong-Hye til at spise kød udvikler situationen sig fra et spørgsmål om vegetarisme til en nærmest katatonisk tilstand. Det munder ud i alt det skamfulde: begær, vold, sygdom, utroskab og ulydighed.

Fortællingen er nærmest filmisk skrevet, scenerne er rå, blodige, voldsomme og ind imellem så enkle og stille, at det lyser i kontrast. Det er den menneskelige psyke, blotlagt og sat til skue. Fortællingen beskriver på mesterlig vis, hvordan et menneske kan blive jaget ud i de yderste afkroge, hvor den eneste mulighed, der er tilbage, er at blive til et træ: noget langsomt voksende, fredeligt og ufarligt i en grådigt fortærende og kødædende verden. Det er forrygende poetisk, vanvittigt velskrevet og næsten helt ubærligt smukt.

Romanen vandt ganske velfortjent The Man Booker International Prize i 2016. Du bør virkelig læse den. Køb den her!

download