Reklame. Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget.

Oversætter: Helle Dalgaard
Forlag: Jensen & Dalgaard
Udgave: 1
ISBN: 9788771516838
Sprog: Dansk
Originalsprog: Bulgarsk
Sider: 348
Udgivelsesdato: 11-06-2021
Format: Hæftet

Gospodinov tager sig god tid. Han bruger den tid godt. Og han leger med selve begrebet og idéen om tid i romanen Tidsskjul, som er en lang rejse i tid, fantasi, nostalgi, litteratur og sprog. Der er spring og nedslag, der forvirrer på den fede måde, men man bliver fastholdt i punktet at være menneske, et menneske, der lever i tid, hjernens tid, minderne, nu og minder igen.

Og det er mennesket, der er i tiden, og det er mennesket, der skaber tiden, men hvad så hvis et menneske mister tiden? Det undersøger Gospodinov blandt andre fænomener, i det han lader Gaustin på sin klinik hjælpe mennesker med at genfinde deres minder.

Fortællingen er en oversvømmelse med kæmpebølger og vilde understrømme, mens sproget er som surferen, der med ophøjet ro navigerer hen over det hele uden at miste balancen. Det er tydeligt, at Gospodinov har udvalgt hvert et ord, pudset det til med en lille glasfil, passet det ind i sætningen, så det står allerklarest. Det er en fryd at læse, et vildt ridt, en lang udånding.

Hvad er virkeligt, og hvad er fiktion? Er tiden nu, i selve romanen, i det at skrive den eller læse den eller se op fra siderne og pludselig være bevidst om tid, om hukommelse, om selve menneskeligheden? Der er så mange niveauer i Gospodinovs roman, at det bliver en svimlende tur fastholdt på et punkt af det usandsynligt lækre sprog … og resten er historie.