Reklame. Bogen er sponsoreret af forlaget.
Oversætter: Kim Lembek
Forlag: Torgard
Udgave: 1
ISBN: 9788793521254
Sprog: Dansk
Originalsprog: ice
Originaltitel: Kláði
Sider: 200
Udgivelsesdato: 01-05-2020
Format: Hæftet

 

Kløe er en novellesamling af den islandske forfatter Fríða Ísberg. Samlingen er indstillet til Nordisk Råds Litteraturpris i år.

Novellerne handler om hverdagen og især ungdommen. Det er hverdagstanker, hverdagsproblemer og hverdagskonflikter med alt, hvad der fører med sig, alt det, der kaldes livet. Selvom den feminine ungdom er fremherskende, når Ísberg også omkring ældre ægtepar og mænd i sine fortællinger. 

Ísberg lader overfladen stikke op over vandet, men giver ikke mere end det. Resten må man dykke ned efter, og det er et givende dyk. Genren er realistisk, og dykket er frydefuldt. Der er meget at tage fat på, når man skriver om livet, og Ísberg når at berøre mange emner som fx seksuelle overgreb, parforhold, skyldfølelse, brud, generationskløfter, relationer og kriser. Hendes karakterer står ofte alene, står i begyndelsen af noget nyt og skal lære at navigere. Identiteten er i front, det er personens relation til sig selv og andre, der er i fokus.

Ísberg skriver let og enkelt, hvilket er gengivet af den altid dygtige Kim Lembek i oversættelsen. Der er ingen store krummelurer eller dikkedarer, men verden bliver indfanget og holdt frem i lyset, som den er. Det er autentisk, og det er ganske befriende på en både veltænkt og givende måde.