Reklame. Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget.

Forlag: Politikens Forlag
Udgave: 1
ISBN: 9788740069174
Sprog: Dansk
Originalsprog: Engelsk
Originaltitel: Shuggie Bain
Sider: 496
Udgivelsesdato: 18-05-2021
Format: Indbundet

Det, der slog mig mest, ved Shuggie Bain var Stuarts evne til at skrive så tragisk en fortælling uden på noget tidspunkt at være højtidelig. Hele tiden holder han en let betragtende tone, der lader personerne fortælle sig selv og deres historie. Det er fænomenalt, og det giver mig og de andre læsere mulighed for selv at mærke og se. Det giver bogen så stor en vidde, et uendeligt rum at boltre sig i.

Det næste var min overraskelse over at læse i medierne, at Stuart havde haft dette manus inde ved 40 forlag, før der var nogen, der antog det. Det er vanvittigt at tænke på, når man læser bogen. Og så understøtter det ganske glimrende det, jeg altid siger, at det handler om at møde den rette redaktør på det rette tidspunkt; et afslag er ikke (altid) et udtryk for manglende kvalitet.

Fortællingen foregår i Glasgow i 80’erne. I det store perspektiv handler den om den arbejdsløshed, der i Thatchers tid ramte hårdt og sendte en stor del af befolkningen ud i fattigdom. I det lille perspektiv møder vi Shuggie, der vokser op med en voldsomt fordrukken mor (det er alle de voksne mere eller mindre) og to ældre søskende, der på hver sin måde er flygtet fra hjemmet. Shuggie er anderledes på flere måder, og han knytter sig stærkt til sin mor som en os-to-mod-resten-af-verden-måde, der er hjerteskærende, tung og trist at læse, fordi moren på ingen måde gengælder drengens forblindede kærlighed og støtte.

Shuggie Bain maler et billede af et liv mellem andre liv i en by, der er præget af håbløshed og fordærv. Det handler om personlig identitet og en befolkningsgruppes identitet, om familiebånd, kærlighed, stolthed, kamp og tab. Det er smukt og voldsomt og dybt realistisk, og det er en historie, der vil blive siddende for tid og evighed. Sproget er eminent og levende, det er stærkt og let på samme tid, sproget danser, men slår ikke for store sving; det holder sig til rummet, det grå beton, de utilsåede haver, de tomme flasker. Det visker ruden ren, så man kan se ind i stuerne, hvor de voksne drikker ugens understøttelse op. Fem guldøl hos købmanden for de sidste penge i stedet for brød til ungerne. Shuggie Bain er en voldsom fortælling fortalt så enkelt og ligefremt, at det blot fremhæver tragedien.

Man kan roligt skrive Douglas Stuart på huskelisten.