Reklame. Bogen er et anmeldereksemplar.

Oversætter: Birgitte Steffen Nielsen
Forlag: Vinter Forlag
Udgave: 1
ISBN: 9788794024211
Sprog: Dansk
Originalsprog: Engelsk
Originaltitel: Things I don’t Want to Know
Sider: 150
Udgivelsesdato: 22-04-2022
Format: Hæftet

Indimellem åbner man en af de bøger, hvor man fra allerførste sætning ved, at det bliver en storslået læseoplevelse. Sådan var det med Ting jeg ikke vil vide.

“Det forår, hvor livet var meget svært, og jeg lå i krig med min skæbne og simpelthen ikke kunne se nogen udvej, græd jeg åbenbart mest på togstationens rulletrapper.”

Deborah Levy – Ting jeg ikke vil vide

Ting jeg ikke vil vide er første del af Deborah Levys erindringstrilogi, der begynder med barndommen i Sydafrika, hvor hendes far kom i fængsel for at støtte ANC. Levy fortæller fra en rejse til Mallorca i vintertiden, hvor hun midt i en livskrise søger tilflugt for at kunne skrive.

Og skrive, det kan hun. Fortællingen er svimlende smuk, dyb og rørende på den helt sarte måde, hvor den føles som det tyndeste glas, der splintrer mellem ens fingre. Forrest står kvinden skabt af det ensomme barn, den fascinerede teenager, skabt af tårer, trods og inspiration, hjælpeløshed og pludselig magt, læring, bagklogskab og mod. Levys historie vibrerer af styrke netop grundet den magtesløshed, der spirer hist og her, kvindens rolle, pigens rolle, der igen og igen bliver sat i spotlight som styret af mænd på godt og ondt.

“Piger er nødt til at tale højt, for ingen hører alligevel på dem.”

Deborah Levy – Ting jeg ikke vil vide

Ting jeg ikke vil vide er stærk, og den taler højt, men den gør det på den fine måde, der lader ord og betydning strømme af sig selv ind under huden på læseren. Der er gru, angst, fortvivlelse og uretfærdighed holdt op mod noget fundamentalt livsbekræftende, der gør, at man kan ånde ud, for livet er i det hele, og man fortsætter, og man kæmper videre, og man bliver til det, man bliver, fordi man ikke kan lade være. Man stopper op indimellem, på en rulletrappe, på en sti, på et hotelværelse og prøver at forstå, og så går man videre. Og nogle gange skriver man om det, som Levy, og verden læser med.