Bogen er sponsoreret af forlaget
Jensen & Dalgaard, 2018

Litteratur er helende og dannende. Litteratur udvider verdenen, lader dig lære om andre mennesker, lader dig erfare gennem andres erfaringer og sidst, men ikke mindst, gør den dig til et bedre og større menneske.

Sådan har jeg det endnu merr efter at have læst Åndedrag af Cecilie Enger.

Åndedrag er en roman om sorg, om at forårsage sorg og leve med sorg. En fortælling om smerte, fysisk såvel som psykisk. Og den er uhyggeligt stærk. Jeg tør godt indrømme, at jeg måtte have en pakke Kleenex frem flere gange, og det var ikke den let forlorne Disney-tragedie, der fik tårerne til at strømme, det var virkelig menneskelig smerte, som var beskrevet så ægte, at det ramte helt ind i hjertekulen.

Cecilie Enger skriver vidunderligt; enkelt, uprætentiøst og moderne. Og det rammer stærkt.

Hovedpersonen er en hårdtarbejdende og praktisk anlagt anæstesi-læge, som hele sit liv har arbejdet med at dulme andres smerte både mentalt og kropsligt. Hun har lagt det meste af sin tid og sit hjerte i sin karriere. Nu er hun oppe i 60’erne, børnene har fået egne vinger, hendes mor er kommet på plejehjem og en forfærdelig ulykke sætter en brat stopper for hendes normale liv.

Med mesterlig pen beskriver Enger tre forskellige, men forbundne, kvinders forholden sig til verden og livet, til smerte, familie, kærlighed og udfordringer. Det gør ondt, men er smerten ikke en betingelse for at kunne leve?

Denne fortælling er virkelig dyb og rammende. Den skærer gennem alle lag, og den lærer fra sig med både piskesnert og skønhed. Jeg vil anbefale den til alle uden undtagelse.

Køb den her; glem ikke Kleenex!