Reklame. Bogen er et anmeldereksemplar.

Forlag: Informations Forlag
Udgave. 1

ISBN: 9788793772304
Sprog: Dansk

Sider: 246
Udgivelsesdato: 27-09-2021
Format: Hæftet

Sandhedsministeriet er en gennemgang af den magt, som internettet har over vores verden i dag. Camilla Mehlsen og Vincent Hendricks fortæller om, hvordan især de sociale medier har næsten al styring med den information, der kommer ud.

Da Zuckerberg for nogle år siden stod frem og sagde, at det ikke var Facebook eller andre platformes ansvar at dømme, hvad der var sandt eller ej, gik det op for Mehlsen og Hendricks, at det netop var de store platforme, der havde styring med, hvilke informationer der kom ud.

Oprindeligt var tanken med de sociale medieplatforme, at de ville give alle en stemme, men det er ikke gået helt som planlagt. Medierne er fyldt med fake news, krænkelser, hate crime og ulovligheder, og det skaber en masse problemer for folkene bag. De bliver nødt til at regulere og vurdere, og det skaber en skævhed i ytringsfriheden. De bliver nødt til at være dommere, og med den magt i hånden, opstår kontrollen med den offentlige mening.

Hvad må man, hvad må man ikke. Hvem må tale, hvem må ikke. Og hvem styrer, hvad der får opmærksomhed? De sociale platforme har fuldt ud magten til at styre, hvad der er fokus på, og hvad der næsten ikke bliver set. Når man kigger nærmere på platformene, er det ikke demokratisk eller lige, det er ikke som sådan et offentligt rum, det er langt mere topstyret og kommercielt, og det kigger Mehlsen og Hendricks nærmere på i Sandhedsministeriet.

Sandhedsministeriet er vedkommende og skræmmende læsning. Og det er især relevant efter coronakrisen, hvor det kom tydeligt frem, hvor meget folk stoler på de sociale medier som reelle kilder til information. Det er en velskrevet og grundig gennemgang af de problemer, der er i vores verdensomspændende kommunikation og en bastant opfordring til at være bedre til kildekritik.